Ексклюзиви
четвер, 12 серпня 2010 19:22

У Кременчуцькому водосховищі дохне риба

У Кременчуці передбачають повторний мор риби. Уперше вона масово гинула наприкінці липня. Викидалася на мілину, укрила береги Кременчуцького водосховища і Дніпра від Черкас до села Деріївка Кіровоградщини. Риба розкладалася і смерділа. Тепер вона знову стоїть біля берега, частина дохне.

— Коли довго тримається спека, немає дощу і вітру, у водосховищі застоюється вода і різко падає рівень кисню, — пояснює завідувач відділу екології Кременчука Геннадій Демьохін, 48 років. — За даними водоканалу, рівень кисню впав удесятеро. Від цього не те що риба, а й синьо-зелені водорості загинули. З"явилися червоні. Вони живуть при низькому рівні кисню і дають воді червонувате забарвлення. Коли опустиш руку у воду, мальки вискакують на неї хапнути повітря. Найбільше потерпають придонні види риби, особливо бички. Гине судак, окунь. Великі ховаються у заводях, де більше кисню.

Мор риби у Кременчуцькому водосховищі повторюється щороку. Цього літа через надмірну спеку найбільший.

— На місцевому рівні нічого не можемо зробити, хіба мішати воду лопатами, — продовжує Геннадій Анатолійович. — Якби проблема була у Кременчуці у ставку 10 на 10 метрів, то міська влада знайшла би рішення. Кременчуцьке водосховище лежить поза межами нашого адміністративного впливу. На нього навіть копійки витратити не можемо — не маємо права.

У "Полтавадержрибоохороні" говорять, мертва риба йде Дніпром із Кременчуцького водосховища. За нього відповідають у Черкасах. Поблизу Кременчука риба страждає від задухи, але масово не дохне.

Міська санстанція Кременчука заборонила купатися у Дніпрі. Через мор риби може погіршитися якість питної води.

Зараз ви читаєте новину «У Кременчуцькому водосховищі дохне риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути