Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 18:24

У готелях Полтави шведи замовили 88 місць

 

На конкурсі вибрали проект розвитку заповідника "Поле Полтавської битви". Його автором є викладач Полтавського техуніверситету, архітектор Валерій Трегубов. Втілювати задум почнуть до 2009-го, коли відзначатимуть 300-річчя битви.

На відзначення дати з держбюджету Полтавській області виділили 9 млн грн. Планують додати 15 млн на будівництво музею історії українського козацтва, музею Полтавської битви, першого директора музею битви Івана Павловського, реконструкцію поля.

— Музей козацтва збудують за братською могилою російських воїнів. Під будівництво знесуть два приватних будинки. Трьом родинам, які там живуть, дадуть житло. Біля музею планують встановити пам"ятник гетьманові України Івану Мазепі, — говорить начальник міського управління культури Валентина Вождаєнко.

До 2009-го на полі битви з"явиться пам"ятник шведському королю Карлу ХІІ. Гроші на нього дасть держава. Скульптуру можуть установити на місці першого військового редуту на вул. Зіньківській. Музей Івана Павловського буде замість першого музею битви. Залишки старої споруди розберуть та відновлять за старими кресленнями.

Відреставрують пам"ятник Петрові І. 1950 року його встановили перед музеєм битви. Відновлять пам"ятні знаки шведам від співвітчизників і шведам від росіян.

Поле битви хочуть перетворити в меморіал. Знесуть паркан колишньої військової частини, заберуть звалище біля другого укріпленого російського табору..

На відновлення братської могили російських воїнів та Петропавлівської церкви треба 11 млн грн.

— Пропозицію фінансування реконструкції об"єкту обговорювали з російською стороною, — зауважує Валентина Володимирівна.

За згодою країн-учасників Північної війни, відповідно до концепції Трегубова, на полі битви можуть з"явитися нові музеї — історії Північної війни і Полтавської битви, історії Швеції, історії Росії.

Представники Швеції 2 лютого відвідали Полтаву та зарезервували на наступний рік 88 місць у місцевих готелях.

— Також визначилися, що їстимуть у ресторані "Іванова гора", — розповідає Вождаєнко.

Це один із найдорожчих закладів міста. Із його вікон відкривається панорама на Хрестовоздвиженський жіночий монастир.

Зараз ви читаєте новину «У готелях Полтави шведи замовили 88 місць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути