четвер, 12 серпня 2010 19:23

"У фонтанах можна заразитися дизентерією і сальмонельозом"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  6 серпня у фонтані в Сонячному парку в Полтаві купається Богдан Беспалий. Каже, доки плавав, випив із кухоль води
6 серпня у фонтані в Сонячному парку в Полтаві купається Богдан Беспалий. Каже, доки плавав, випив із кухоль води

"Фонтани зробили для того, щоб люди купалися, а не дивилися на них, — переконаний 19-річний Богдан Беспалий із Кременчука. Він стоїть у мокрому одязі в Сонячному парку Полтави, щойно виліз із фонтана. — Від спеки тільки так рятуюся. Поки купався, із кухоль води випив. Болячку підхопити не боюся".

У місті є 11 фонтанів. Із п"ятниці по неділю з 10.00 до 22.00 працюють у Сонячному, Петровському парках, біля кінотеатру ім. Котляревського, театру ім. Гоголя, біля Успенського собору, а поряд з юридичною академією — щодня. У парку Перемога фонтан включають лише на великі державні свята. Біля стадіону "Ворскла", залізничного вокзалу "Полтава-Київська" фонтани не працюють. Туди дощі налили води, вона зацвіла, люди накидали сміття. У Студентському сквері за міською радою фонтан давно не діє. Ще один біля кінотеатру "Алмаз" також не працює, його обгородили парканом через реконструкцію закладу.

Спеціальна бригада при ремонтно-механічному цеху підприємства "Полтававодоканал" обслуговує міські фонтани в літній час.

— Щотижня перевіряємо техніку, насоси, фільтри, миємо піддони фонтанів, — розповідає Олександр Мєлкозьоров із Полтававодоканалу. — За нормами, воду міняють раз у тиждень. Ми це робимо частіше. У фонтанах купаються бомжі й перуть там свій одяг, розбивають пляшки й кидають сміття. Фільтрів тонкої очистки немає, можна поранитися.

У фонтани надходить вода із загальної мережі. Додатково не хлорована. Міська санітарно-епідеміологічна станція не перевіряє її.

— Фонтани — не місце для масового купання, як-то басейни. Невідомо, якою хворобою можна заразитися, — говорить завідувач комунального відділу Андрій Хайлов. — Водою передаються шкірні, інфекційні захворювання, недуги від тварин. Наша шкіра — своєрідний захисний бар"єр. Але якщо на ній є ушкодження, комар укусив чи подряпалися десь, вважай, ворота для інфекції відкриті.

У санстанції говорять, якість води у фонтанах раніше ніколи не досліджували.

— Виховання не дозволяло лізти туди митися, — каже Андрій Володимирович. — Не було потреби перевіряти воду у фонтанах. Поки що нас не зобов"язують це робити.

В інфекційній лікарні не пригадують випадків, коли пацієнт скаржився б на отруєння водою з фонтану.

— У фонтанах можна заразитися дизентерією, сальмонельозом і ротовірусними інфекціями, отримати гайморит чи простуду від перепадів температури, — говорить виконувачка обов"язків головного лікаря інфекційної лікарні Людмила Волошина. — Часто бачу, як увечері мамочки гуляють біля фонтанів, а їхні діти звідти воду п"ють. А потім приїздять до нас із хворими малими і кажуть, що не знають, де і звідки болячка взялася.

Правоохоронці стверджують, купатися у громадських місцях не можна.

— Якщо людина поводиться зухвало, заважає відпочивати в парку іншим, її дії розцінюють як дрібне хуліганство, — пояснює Поліна Ларіна з обласної міліції. — За таке купання штрафують від 51 до 119 гривень. Батькам, чиї діти бовтаються у фонтанах, роблять зауваження.


Копійки вибирають діти

— Туристи кидають копійки у фонтани. Кажуть, щоб повернутися до Полтави знову. Особливо багато дріб"язку насипають у фонтан перед театром імені Гоголя, менше — у Сонячному парку, — розповідає Олександр Мєлкозьоров із Полтававодоканалу. — Наші працівники їх не чіпають. Копійки вибирають діти чи люди з малим достатком.
Зараз ви читаєте новину «"У фонтанах можна заразитися дизентерією і сальмонельозом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути