четвер, 03 червня 2010 18:45

У дитячих сумішах отрути не знайшли

Суміші Хорольського молококонсервного комбінату дитячих продуктів визнали безпечними для здоров"я дітей. Після смерті двох немовлят у Вінницькій і Тернопільській областях почали перевіряти всі підприємства, які випускають дитяче харчування в Україні.

У Хоролі виготовляють 20 найменувань продуктів для дітей.

Фахівці держпідприємства "Полтавастандартметрологія" відібрали п"ять видів сумішей, які виготовляють на комбінаті.

— Суміші досліджували протягом дев"яти днів, — розповідає начальник науково-дослідного центру Надія Ремізова. — Перевіряли їх смакові, фізико-хімічні, мікробіологічні, радіологічні показники. Шукали в сумішах пестициди, антибіотики, токсичні свинець, кадмій, ртуть, миш"як. Жодних відхилень не виявили.

Тиждень тому спеціалісти встановили, що смерть настала через те, що дитячу суміш батьки тримісячної Юлії з Тернопільщини розводили колодязною водою. А в ній вміст нітратів значно перевищує норму.

Щороку на Полтавщині водою з криниць труїться близько десятка немовлят. Із 220 тис. колодязів в області половина забруднені нітратами.

— Нітрати в шлунку дитини перетворюються на нітрити, — пояснює Олександр Варяниця, завідувач реанімації міської дитлікарні Полтави. — Вони не дають гемоглобіну крові переносити кисень. Клітини не дихають. Дитина синіє та гине.

Найчастіше отруєння трапляються в дітей на штучному вигодовуванні. Отруїтися вони можуть і коров"ячим молоком, якщо тварина їсть брудну траву та п"є нітратну воду. Медики радять для немовлят використовувати бутильовану. Значно безпечніше вживати воду з артезіанської свердловини.

Люди, котрі постійно п"ють нітратну воду, перебувають у стані хронічного отруєння. У них слабкий імунітет, виникають серцеві, онкологічні недуги, хвороби органів дихання.

Кип"ятити нітратну воду не ефективно — це збільшує вміст нітратів.

Зараз ви читаєте новину «У дитячих сумішах отрути не знайшли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути