понеділок, 05 серпня 2013 05:45

"Тільки товар із Польщі привезла"

Автор: фото Надане прес-службою управління МНС у Полтавській області
  Згорілі магазини ”Взуттєвий рай”, ”Сатурн”, ”Одяг і взуття” по вулиці Новобазарній у Полтаві орендарі бояться відновлювати. Думають, що будуть нові підпали
Згорілі магазини ”Взуттєвий рай”, ”Сатурн”, ”Одяг і взуття” по вулиці Новобазарній у Полтаві орендарі бояться відновлювати. Думають, що будуть нові підпали

— Хай самі в цих магазинах торгують, як війна за них така робиться, — каже Ірина, по обіді 29 липня висаджує великий пакет із мокрим одягом на "кравчучку" навпроти ряду магазинів на вул. Новобазарній у Полтаві. Вікна у приміщенні розбиті, дах завалений. Весь товар усередині погорілий. Частина лежить перед магазинами. Його перебирають двоє жінок. У глибині приміщення ще димить купа кедів. У неділю, 28 липня, о 16.30 там сталася пожежа. Крамниці тут палають удруге. Два місяці тому вщент вигоріли "Товари для дітей", "Будівельні матеріали", кафе "Полтавський коровай" та два торговельні контейнери.

— Підпал добре спланували, — продовжує Ірина, прізвища свого не називає. Орендувала магазин у погорілому приміщенні, продавала одяг. — У неділю був День торгівлі, наше професійне свято. Магазини зачинили о 15.00, базарники розійшлися у чотири години дня. На річку багато поїхали, відпочивати. Тільки повернулася з пляжу, подруга дзвонить, кричить у трубку: "Взуттєвий рай" горить. Вогонь уже біля твого магазину". У мокрому купальнику кинулася сюди. Як глянула — чорний дим валить, півнеба закрило. Люди позбігалися — вікна порозбивали, хотіли товар трохи спасти. Де там — вогонь такий, не підступишся. Тільки товар із Польщі привезла. Одних курток на 50 тисяч гривень.

Жінка перебирає в целофановому мішку пуховики із синіми капюшонами. Верхні майже повністю обсмалені.

— Зранку тут цілий батальйон пройшов. Що вціліло, порозкрадали, — зітхає. — От побачите, взимку вся Полтава ходитиме у синіх куртках. У баулі лежали, не згоріли. Хтось спер.

Магазини розташовані біля Центрального і речового ринків Полтави. Павільйон поділений на 15 торговельних точок. Тут скуповувалися місцеві й приїжджі з області, бо асортимент одягу і взуття кращий, ніж на ринку.

— Ха, багатші бідніших спалили, — плескає у долоні літній чоловік у зимовому картузі з картатою сумкою. Роздивляється погорілі приміщення, біля магазину мобільного зв'язку довго гребеться в попелі. Знаходить картку до мобільного телефону і сонцезахисні окуляри в червоній оправі. Ховає у сумку.

— Все случилось, как и в первый раз — людей не было, огонь быстро охватил здание, — каже чоловік, на вигляд років 40, не представляється. Однією рукою тримається за горло. — Попік учора, диму надихався, — продовжує. — Тут уже 10 років довкола нас ходять усякі бізнесмени, кажуть, щоб забиралися з території. Мутять щось у верхах, бо земля не приватна, а місту належить.

Продавці кажуть, щомісяця платили по 200 грн за 1 кв. м оренди. Майже стільки беруть у новому торговельному центрі "Київ". У пожежі кожен господар втратив товару на близько 250 тис. грн. Збитків не повертатимуть, приміщення не застраховане.

— Пожежі біля Центрального ринку — не випадковість, — говорить Віктор Бажан, колишній власник ринку Мотель. — Якось прийшов на роботу, там зо два десятки перевіряючих — із пожежної, із санстанції. Просто працювати не давали своїми перевірками. Тоді мером Андрій Матковський був. Я поскаржився у пресі. За кілька днів хтось підпалив мій павільйон "Вечірні зорі". Пожежники у висновку написали, необережне поводження з електрикою. Та я навіть двері зберіг, де видно, що вогонь піднімався знизу догори, хтось навмисне підпалив. То була помста. І пожежі на Новобазарній — теж розборки бізнесменів.

На ринку ширяться чутки, що один із власників магазинів набрав кредитів, борги не віддає. Так йому помстилися. За іншою версією, павільйони спалили, щоб відновити їх було неможливо. Тоді приміщення продали би за безцінь, а на його місці збудували торговельний центр.

— Востаннє про будівництво центру чув за правління Матковського. Головко (Володимир Головко — директор товариства "Полімпекс", рік тому міська рада достроково розірвала з ним угоду про оренду землі під речовим ринком, забрала його в комунальну власність. — "ГПУ") подав на розробку проекту, а депутати на сесії не підтримали. Не вистачило трьох чи п'яти голосів. Я теж не голосував за будівництво торговельного центру, бо не розумів, куди подіти 2 тисячі людей, які працюють на ринку. Центр мали побудувати на місці базару. Граничив би з вулицею Чапаєва. Це за квартал до Новобазарної. Де горять магазини, постійно воюють продовольчий ринок і комунальний. Якщо в хід пішли такі методи — вважай повернулися 1990 роки. Люди, продавці й покупці страшенно налякані. Міській владі після першої ж пожежі треба було навести елементарний порядок, перешерстити нелегалів на ринку. Людей змусити встановити протипожежну сигналізацію.

Зараз ви читаєте новину «"Тільки товар із Польщі привезла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути