пʼятниця, 18 січня 2008 17:38

Сто моржів щодня купаються в ополонці голяка

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Олена Петракова купається на першому пляжі Полтави. Жінка моржує сім років, вилікувала запалення придатків
Олена Петракова купається на першому пляжі Полтави. Жінка моржує сім років, вилікувала запалення придатків

Щодня на першому пляжі Полтави в ополонці купаються близько 100 людей. У крижану воду вони пірнають без одягу.

О 9-й ранку 70-річний Олег Боровко відкриває двері невеликого будинку на пляжі. Заходить усередину. За кілька хвилин голяка підбігає до води. Робить зарядку і пірнає в ополонку. Хутко виходить і прямує до будинку. Одягається.

— Моржую років 37, — розповідає чоловік. — Народився і виріс у Полтаві. Коли був хлопчиком, часто провалювався під лід. Побачив, що не хворію. Спочатку у воду заходив навшпиньки. Зараз як іду до ополонки, гадаю, навіщо це треба. А як вийду з води, думаю: як добре. Організм щодня цього вимагає.

Олег Вікторович токарем працював на заводі "Знамено". Його дружина Аліна Іванівна, 66 років, не моржує через хворе серце.

— Після купання одразу пробігаю три кілометри, — хвалиться чоловік. — Коли вода +4...+5 градусів, перепливаю річку туди й назад.

У будинку лежать гирі й штанги. Їх принесли чоловіки, які постійно відвідують пляж. Боровко бере 30-кілограмову штангу і піднімає її вище голови п"ять разів.

— На Водохреще тут не протовпишся. У своєму колі ми теж святкуємо, але горілкою не захоплюємося. П"яними лізти у воду не можна. Тут багато хто буває, але не всі можуть купатися. Іноді в людей і серце хапає.

Чоловік радить починати купання поступово. Запевняє, що в одязі взимку купатися шкідливо.

— Коли білизна мокне, у місці дотику до тіла вона переохолоджується та береться кіркою. Так можна й нирки застудити.

— Як опік отримати, — додає 40-річна Олена Петракова. Жінка продає пакети на центральному ринку Полтави і щодня перед роботою ходить на річку. — Сім років тому захворіла на запалення придатків і замість лікарні пішла на річку. Сніжок скрипів. Вирішила, що річка мене зцілить. Так і сталося. За два тижні хвороба минула.

Військовий пенсіонер Петро Шевченко, 47 років, моржує через день. До цього його привчив у дитинстві батько.

— Де не бував по службі, старався стрибнути у воду, аби холодна була. І в Льодовитому океані купався, і в Неві, — хвалиться Петро Миколайович. — По півтори хвилини плаваю. Організм отримує колосальний масаж судин і прокачує кров. Це відчуття можна порівняти лише з одним — чоловіки мене зрозуміють. Лікарі здоров"я не дадуть, його треба робити самому.

Зараз ви читаєте новину «Сто моржів щодня купаються в ополонці голяка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути