четвер, 24 вересня 2009 18:33

Старшокласники їдять усухом"ятку

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Першокласники снідають картопляним пюре з печінковою котлетою в їдальні школи №19 Полтави. Їх годують безкоштовно
Першокласники снідають картопляним пюре з печінковою котлетою в їдальні школи №19 Полтави. Їх годують безкоштовно

Хочу відвідати їдальню школи. У десятці шкіл Полтави відмовляють. Мовляв, до таких візитів треба готуватися. Приймають у школі N19. Її очолює депутат міськради 57-річна Катерина Манько.

— Нашу школу називають суворовським училищем, — усміхається директорка, коли доходимо до їдальні. За неї слугує актова зала. При вході сцена з червоними кулісами.

— А там у нас екран, кіно крутимо, — показує на двері в кухню. — Хто так спроектував?!

Столи застелені білими скатертинами, на них вази з квітами. Чергові старшокласники в білих фартухах накривають на столи. На стіні висять два меню сніданків за 3 та 5 грн.

— Міськрада виділяє на сніданок 3 гривні. А батьки за бажанням доплачують, — пояснює директорка. У дешевших сніданках менші котлети, немає печива, замість соку — чай. Окремо стіл для дієтичного харчування. Дітям із проблемами шлунково-кишкового тракту готують лише варене. Шкільна медсестра за півгодини до сніданку чи обіду щодня дегустує страви і перевіряє їх вагу.

Першокласники з учителями заходять по двоє. Їдять картопляне пюре з печінковою котлетою і шматочки помідора. На десерт — печиво із соком.

— Дітки, хто катлєтку загубив? — питають кухарі. Під столом валяється половина котлети. Ніхто не зізнається, чия. Учителі ходять біля столів і примушують усе доїдати.

Майже всі залишають миски пустими.

— А можна піти пиріжок із капустою купити? Я не наїлася, — питає в учительки учениця 1-Б класу Ліза Левада, тримаючи в руках 5 грн.

— Діти погано їдять каші й супи. Батьки привчають їх до сухих пайків і фаст-фудів. Я прошу, щоб давали поменше грошей, — каже класовод 1-Б класу Оксана Дашко. — Тільки що п"ятьорку біля столу знайшли, тепер будемо шукати власника.

Після першачків до їдальні забігають старшокласники. Товпляться біля буфету. Купують фрукти, соки, випічку, бутерброди.

Зараз ви читаєте новину «Старшокласники їдять усухом"ятку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути