четвер, 06 серпня 2009 17:53

Смерть від утоплення настає за дві хвилини

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Лікар швидкої медичної допомоги Любомир Ткач показує, як проводити компресію легень постраждалого. Для цього потрібно знайти точку під грудниною, де з’єднуються нижні ребра. Тиснути на це місце ребром долоні, накритою іншою рукою навхрест. Кожні тридцять
Лікар швидкої медичної допомоги Любомир Ткач показує, як проводити компресію легень постраждалого. Для цього потрібно знайти точку під грудниною, де з’єднуються нижні ребра. Тиснути на це місце ребром долоні, накритою іншою рукою навхрест. Кожні тридцять

Від початку року на Полтавщині від надзвичайних випадків загинуло понад 250 осіб. Фахівці кажуть, часто люди помирають не через випадок власне, а тому, що їм не надали невідкладної допомоги вчасно та правильно. Штучне дихання й непрямий масаж серця — основні рятувальні прийоми — вміють робити одиниці.

— При утопленні, ураженні струмом, отруєнні допомога потрібна в тому ж місці й у той час, коли трапився випадок, — каже лікар станції швидкої медичної допомоги Полтави 41-річний Любомир Ткач.

Потопельника можуть урятувати штучне дихання та непрямий масаж серця. Їх потрібно робити, щойно потерпілого дістали з води.

— Найперше треба викликати "швидку", — продовжує Любомир Іванович. — А потім проводити рятувальні заходи.

Радить покласти людину на тверду поверхню. Обгорнути палець хусточкою та звільнити потопельнику рот від води, блювотиння. У літніх людей може бути зубний протез.

— Для кращої прохідності дихальних шляхів потилицею людина повинна впиратися у тверду поверхню, — наголошує. — Для цього під плечі підкладають згорнутий одяг, якийсь предмет.

Повітря вдихають у ніс чи рот. Одночасно ребром долоні треба впертися в грудну клітку, другою рукою тиснути. Це спричинить штучні скорочення серця та відновить кровообіг.

Грудна клітка має ритмічно прогинатися на 3–4 см. Якщо через натиснення зламалися ребра — порятунок не можна припиняти. У такому разі давити слід не ребром долоні, а всією поверхнею.

— Якщо припинити компресію легень — людина помре. А так їй доведеться лише залікувати зламані ребра, — зауважує Ткач.

Розрив легенів при штучному диханні можливий, якщо допомога некваліфікована.

— Якщо не вмієте нічого робити — зателефонуйте у "швидку", і по телефону медичний працівник буде керувати вашими діями.

Обережно треба діяти, якщо людина втопилася, коли пірнала. Штучне дихання та компресію легень тоді слід робити, не розгинаючи шиї потерпілого.

— Велика помилка — пробувати звільнити легені потопельника від води, — говорить медик. — Вони мають форму губки, а не мішка. Якщо людину повертати, піднімати догори ногами — вода не витече. Втрачається дорогоцінний час на порятунок.

Воду зі шлунка можна видалити, поклавши постраждалого на коліно та натиснувши на спину або повернувши на бік. Це слід робити швидко.

— Воду, яка підтікатиме в рот потопельника під час штучного дихання, потрібно зливати.

При отруєнні грибами треба промити шлунок великою кількістю рідини

Коли у воді схопила судома — треба глибоко вдихнути та максимально розслабитися. Тіло триматиметься на воді. Судома триває кілька секунд. Можна вщипнути себе, вколоти.

— Головне — не борсатися та не лякатися, — зауважує Ткач. — Часто людина старається піднятися на поверхню, наковтається води й тоне.

Якщо потерпілий наковтався води, але при тямі, його треба попросити покашляти. Це видалить зайву рідину. Далі відвезти до лікарні.

— У судинне русло всмоктується від 2 до 3 літрів рідини, — пояснює Любомир Іванович. — Протягом доби можливий зворотній хід води. Це призводить до набряку легень.

При ураженні струмом, яке сталося через обрив дротів у негоду, не можна підходити до постраждалого ближче як на 10 м.

На таку відстань вологою землею поширюється струм. Провід слід відкинути гумою або сухою палицею.

— Через ураження струмом зупиняється серце, кровообіг. Порятунок той самий, що при утопленні, — пояснює лікар. — Штучне дихання, непрямий масаж серця.

Закопувати ураженого в землю не треба — це не дасть ефекту.

У разі сонячного або теплового удару організм необхідно охолодити.

— Якщо це сонячний удар — перейти в затінок. Якщо тепловий — вийти на повітря, зняти тісний одяг, — радить лікар. — Варто покласти пляшку з водою на місце великих артерій — під пахву. Вологу тканину — на лоба.

Нашатирний спирт може привести потерпілого до пам"яті, й тоді рятувальні заходи подіють швидше. Але нашатир не можна використовувати спочатку, бо це не звичайна втрата свідомості. Насамперед потрібно охолодити тіло.

У людей із серцево-судинними хворобами запаморочення може спричинити надмірне вживання води в спеку. Це підвищує тиск, навантажує серце. Аби втамувати спрагу, краще посмоктати лимон, пожувати жуйку. Можна полоскати рота, не ковтаючи рідини.

Днями в Лубнах на пляжі 9-річну дівчинку вкусила змія. Дитина в реанімації. Її стан важкий.

— У нашій місцевості рідко трапляються змії, укуси котрих є смертельними, — говорить Ткач. — У групі ризику — літні люди, діти.

Якщо вжалила змія, лікар радить затиснути джгутом місце вище укусу. Це запобігає поширенню отрути. Якщо на губах та язиці рятувальника немає ранок — яд слід відсмоктати, спльовуючи. На місце укусу покласти холод та відразу викликати лікарів.

При отруєнні грибами треба промити шлунок великою кількістю рідини. Необхідна госпіталізація.

— Люди труяться через власну безграмотність у збиранні грибів, — зауважує Любомир Іванович. — Отруйні — це зібрані біля траси, дороги, залізниці, старі, червиві. Не можна їсти гриби людям, які їх доти не куштували. Заборонено давати ці продукти дітям. У разі отруєння в людини виникає блювота, пронос. Негайно потрібно промивати шлунок. Клізма не дасть ефекту. Навіть шматок гриба, який прилип до стінки шлунка, викликатиме подразнення. Активоване вугілля, інші сорбенти можна вживати вже після того, як шлунок ретельно промито. Найкраще це зроблять у лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Смерть від утоплення настає за дві хвилини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути