четвер, 18 листопада 2010 17:34

Школярі роздають листівки проти тютюну та алкоголю

Автор: фото: Сергій ДЗЕХ
  Десятикласник із Полтави Владислав Дорошенко тримає листівку, яку віддасть продавцю алкоголю чи цигарок
Десятикласник із Полтави Владислав Дорошенко тримає листівку, яку віддасть продавцю алкоголю чи цигарок

Третій місяць учні понад 10 шкіл Полтави роздають продавцям і барменам листівки. У них просять не продавати їм та їхнім одноліткам спиртних напоїв і цигарок.

Хоч офіційно акція, яку організував відділ кримінальної міліції у справах дітей Полтавської області, закінчилася, підлітки й далі роздають листівки. На одному її боці зображені троє підлітків та продавець. Рука одного зі школярів тягнеться до спиртних напоїв, що стоять на прилавку. На алкогольних напоях намальований знак "Стоп", а внизу листівки підпис: "Молодь за здоровий спосіб життя". З другого боку — текстове звернення до продавців: "Я, (ім'я та прізвище), прошу Вас не продавати моїм одноліткам та іншим дітям спиртні та тютюнові вироби. Цим Ви збережете життя і здоров'я підростаючому поколінню України та убережете себе від протиправних дій та юридичної відповідальності".

Десятикласник школи №3 Владислав Дорошенко, 16 років, до акції з роздачі листівок приєднався тиждень тому:

— Вважаю, що підліткам, моїм одноліткам, не повинні продавати алкоголь чи тютюн. У наш час багато акселератів, і тому зовнішній вигляд підлітків часто вводить продавців в оману щодо їхнього віку. Багато бачив, як підліткам продають спиртне. А буває, що однолітки беруть алкоголь не тому, що їм хочеться, а лише, щоб підтримати компанію, виділитися.

Подібні акції проводитимуть і надалі.

— Продавці нормально віднеслися до звернень, які їм вручали, — згадує Поліна Ларіна з обласної міліції. — Одна жінка навіть зняла рекламу алкоголю у своєму кіоску на Браїлках і наклеїла туди цю листівку.

Відвідую кілька закладів, щоб пересвідчитися, чи продають підліткам заборонені товари. У кафе-барі "Ёжик в тумане" на п'ятому поверсі торговельно-розважального центру "Київ" компанія, на вигляд років 16, купує пиво. За двома столами попиває. У кожної такої компанії по пачці цигарок на столі. На мої зауваження продавець стверджує, що вік покупців перевіряє. Підлітки називати вік відмовляються. Кажуть, що достатньо для розпивання алкоголю. У магазині "Мажор" у мікрорайоні Левада спостерігаю, як продавщиця продає підліткам цигарки. Жінка постійно озирається на відвідувачів.

 

Лише кожен 10-й учень абсолютно здоровий

Серед усіх полтавських школярів здорові 11,5% старшокласників, тобто це лише кожен 10-й підліток. На стан здоров'я дітей у 90% випадків впливає вживання алкоголю і тютюну, малорухливий спосіб життя, соціальні, економічні та екологічні фактори, сімейне виховання, довге перебування перед телевізором та комп'ютером (через це приблизно четверо з п'яти школярів майже ніколи не займаються спортом). Ще в 10% — якість наданих освітніх послуг і стан школи. Неналежне утримання й оснащення останньої зумовлює більшість хвороб.

— Із найпоширеніших хвороб на першому місці захворювання опорно-рухового апарату, зокрема сколіоз, — говорить Валентина Заєць, міський педіатр Полтави. — Далі — порушення органів зору та кишково-шлункового тракту. Багато хворих на сечостатеву та ендокринну систему. Це не враховуючи хронічних хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Школярі роздають листівки проти тютюну та алкоголю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути