четвер, 04 листопада 2010 17:51

Шахраї розсилають поштою посилки з непотребом

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Працівник пошти із Миргорода Євген Маляр показує лист із повідомленням про перемогу в рекламній кампанії
Працівник пошти із Миргорода Євген Маляр показує лист із повідомленням про перемогу в рекламній кампанії

Жителям Полтавщини дедалі частіше почали надходити поштою від незнайомих людей і компаній посилки, вартість яких вони мають оплатити при отриманні. Так шахраї виманюють у людей гроші.

— Минулого тижня прийшло повідомлення, що маю отримати посилку. На пошті дали коробочку, таку як на 10 пачок сірників. Щоб її отримати, мала заплатити 96 гривень. На посилці незнайоме прізвище відправника. Я від неї відмовилася. Зрозуміла, що це лохотрон, — розповідає 28-річна миргородка, просить її не називати.

Переказує, місяць тому подруга з райцентру Велика Багачка отримала схожу посилку. Заплатила 70 грн. У коробці виявився дитячий пластмасовий годинник, який на ринку коштує до 8 грн.

— Знайомий два роки тому виписав у якійсь фірмі два музичні диски, — розказує працівник пошти 40-річний Володимир Гришко із Миргорода. — Покупку оплатив. А це в березні прийшов із тієї фірми лист, що він винен фірмі за диски ще 437 гривень. І погрози, коли не заплатить, то борг стягнуть у судовому порядку. Чоловік, щоб не мати мороки, заплатив ці гроші. А це днями пожалівся, що знову отримав листа з погрозами і проханням погасити залишки боргу в сумі 127 гривень. Я йому порадив більше нічого не платити. Бо й будуть періодично доїти роками. Це справжня система лохотрону.

У миргородському центральному відділенні поштового зв'язку кажуть, відмовляються від отримання підозрілих посилок досить часто.

— Тримаю один із примірників листа по лохотрону і показую всім бажаючим, — говорить Євген Маляр, 34 роки, з центру поштового зв'язку №5. — Цей лист надійшов на мою домашню адресу нещодавно. Він від товариства "Поштовий магазин". Працюють із розмахом. Лист кольоровий, гарно оформлений, має печатку і підпис. У ньому повідомляється буквально таке: "Рада директорів компанії "Поштовий магазин" наступним підтверджує, що вас, Маляр Євген Миколайович, згідно з правилами у конверті, вже обрано переможцем у рекламній кампанії, в якій головними призом є позашляховик вартістю 150 тисяч гривень".

Маляр говорить, у листі просять для підтвердження участі в кампанії купити в них один із товарів з каталогу й на додачу виграти один із трьох ноутбуків.

— Мало хто звертає увагу на деталі, — продовжує працівник пошти. — А вони суттєві. Наприклад, пропонують замовити "Молитви. Захищаючі і зцілюючі". Вартість 69,9 гривні. А під замовленням помітка: додатково потрібно за обробку замовлення заплатити 9,5 гривні та оплатити витрати за пересилання брошури в сумі 15,45 гривні. Разом набігає близько 100 гривень. У магазині така брошурка коштує 5–7 гривень.

Часто миргородці телефонують або приходять на пошту із претензіями: для чого листоноші розносять листи із сумнівними пропозиціями, а люди стають заручниками шахраїв.

— Пошта виконує функції приймання, пересилання та доставки поштових відправлень. Є законодавчо затверджений перелік товарів, що заборонені для пересилання поштою. А в решті випадків, хто що пересилає, не в нашій компетенції, — пояснює Євген Маляр.

Зараз ви читаєте новину «Шахраї розсилають поштою посилки з непотребом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути