понеділок, 28 січня 2008 18:00

Батьки загиблої Тані Слинько судяться з учителями

Ірина і Валерій Слиньки з села Терентіївка Полтавського району через суд вимагають від обласного управління освіти 1 млн 43 тис. 900 грн морального і матеріального відшкодування. Торік 25 травня їхня 11-річна донька Тетяна загинула під час екскурсії до Мгарського монастиря під Лубнами. Про це "ГПУ" писала в номері від 1 червня 2007 року.  

Автобус із 20 п"ятикласниками супроводжувала класний керівник Лариса Книш, 56 років. Дорогою додому втомлених від спеки дітей випустили з буса біля річки Сула, вони побігли у воду. Чотири дівчинки почали тонути. Трьох урятували. Тіло Тетянки знайшли увечері.

Порушили кримінальну справу проти вчительки Лариси Книш, директора й завуча навчально-виховного комплексу Полтави N14. Справу з обвинувачення Книш закрили відповідно до закону "Про амністію", оскільки жінка вже мала пенсійний вік. Після трагедії вона звільнилася зі школи за власним бажанням.

— Я на вчительку зла не тримаю. Винуваті всі, а вона осталася крайньою, — каже мати загиблої Ірина Слинько, 42 роки. — Досі не наказані посадові особи. Ми хочемо, щоб вони понесли покарання і не працювали з дітьми.

Торік у листопаді Слиньки подали новий позов до Октябрського райсуду Полтави. Від обласного управління освіти вимагають відшкодування: морального та витрат на пам"ятник.

— Слідство по посадових особах чомусь затрималося, — плаче Ірина. — Гроші мені дитини не повернуть. Але нам вистачить на пам"ятник і лікування. Я довго ходила до невропатолога. Мій 3-річний син Ваня і досі сестру по хаті шукає.

На похорон Тетяни директорка не прийшла. Приїхала пізніше до її батьків.

— Сказала, що в день екскурсії була на якійсь конференції і не бачила дітей. За їх відправленням мала прослідкувати заступниця з виховної роботи Тетяна Кривошапко, — веде далі Ірина Слинько. — Та нещодавно я говорила з мамою Таніної однокласниці Юлі Шокур. Вона сказала, що бачила директорку біля екскурсійного автобуса.

41-річна Наталія Шокур живе неподалік від школи. 25 травня вона проводжала дитину до автобуса.

— Ми прибігли за 15 хвилин до відправлення, — розповідає жінка. — З дітьми сідала в автобус лише класний керівник Лариса Книш. Я ще перепитала в матері однієї однокласниці, хто ще з дорослих буде. Вона сказала — сама вчителька. Поруч стояли директорка Віра Піддубна, завуч Тетяна Кривошапко й дві вчительки. Директорка була чимось стурбована.

За словами Наталії Вікторівни, її донька Юля часто їздила на екскурсії:

— Вони і в Києві були, і в Одесі. Завжди дітей супроводжували по кілька дорослих.

— На екскурсію нас відправляла завуч Тетяна Кривошапко. Але директор школи там теж була. Я з учнями їхала одна, — підтверджує Лариса Книш. — З нами ще мала їхати вчителька Раїса Назаренко, але вона захворіла.

Директорці про брак супроводжуючих не сказали.

— Думали, що зможе поїхати хтось із батьків. Але мама одного з учнів відмовилася в останній момент. Коли автобус рушав, ніхто в нього не заглядав, — веде далі Книш. — Я часто возила цих дітей на екскурсії, тому не боялася.

У школі від коментарів відмовляються. Посилаються на слідство.

— Ми вже рік не міняємо дошку пошани в школі, бо там фото Тані Слинько, — зауважує завуч. — Ми всі переживаємо через цей випадок. Школа зібрала гроші, відвідуємо могилу. Зрозумійте нас як людей.

Від школи родина Слиньків отримала 5 тис. грн. Фінансову допомогу обіцяв надати й губернатор Полтавщини Валерій Асадчев.

— На пам"ятник Тетянці треба 36 тисяч 500 гривень. Нам не відмовляють, але грошей ще не було, — зітхає мати.

Директорові школи або завучу може загрожувати штраф від 850 до 2550 грн або до двох років виправних робіт чи обмеження волі до трьох років з позбавленням права обіймати посади.

Судове засідання по справі пройде 6 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Батьки загиблої Тані Слинько судяться з учителями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути