пʼятниця, 20 липня 2007 07:00

Родина Пономаренків згодувала худобі 10 тонн корнішонів

Автор: фото: Євген НОСЕНКО
  Валерій Моторний із села Лип’янка Карлівського району переважує на стихійному оптовому ринку в Полтаві 30-кілограмовий мішок власноруч вирощеної моркви. Її він продав постійним клієнтам за 120 гривень — на кожному кілограмі скинув по 50 копійок
Валерій Моторний із села Лип’янка Карлівського району переважує на стихійному оптовому ринку в Полтаві 30-кілограмовий мішок власноруч вирощеної моркви. Її він продав постійним клієнтам за 120 гривень — на кожному кілограмі скинув по 50 копійок

Півтора місяця стоїть закритим єдиний у Полтаві оптовий ринок овочів та фруктів, що праворуч від входу на Центральний продовольчий ринок. Відтоді оптовики продають товар у не встановленому для цього місці вздовж вулиці Новобазарної. Торгують щодня, крім ночі з неділі на понеділок, із 16.00 до 6.00. Удень на цьому місті паркують машини.

Майданчик, де раніше був нічний оптовий ринок, заасфальтований та обгороджений сіткою-рабицею. Він нині пустує. Півтора місяця тому тут хтось розлив кілька крапель ртуті. Після того оптовиків звідси вигнали.

Ділянка овочевого ринку була в оренді Облспоживспілки. Проте, кажуть, вчасно не переоформила дозвільні документи.

— Дозвіл на використання майданчика нині отримує підприємець Валерій Телюк. Він хоче там знову відкрити оптовий ринок овочів, що працюватиме з восьмої вечора до шостої ранку, — пояснює заступник начальника міського управління сприяння підприємництву Олександр Болванович. — Удень на місці нічного ринку буде стоянка транспорту.


У минулий вівторок о 17.30 на місці денної автостоянки вздовж Новобазарної вишикувалися 30 вантажних і легкових авто.

Фрукти й овочі продають у ящиках і целофанових мішках із машин та з землі.

Ближче до вул. Шевченка розмістилися перекупники. Вони привозять товар із Херсонської та Запорізької областей. Ближче до вул. Чапаєва з легковиків селяни продають овочі, вирощені на присадибних ділянках. Покупців ходить до 20 осіб. За містове та інші дозвільні документи на торгівлю продавці нічого й нікому не платять. Міліція нелегальний ринок не перевіряє і не розганяє.

— Нам, виробникам, через перекупників важко збувати свій товар. Вони займають з обіду кращі місця. Можуть зробити більші знижки, — бідкається 39-річний Валерій Моторний із села Лип"янка Карлівського району, який торгує вирощеними на власній ділянці морквою, огірками і столовими буряками. — Із того краю до нас покупці не доходять. Я сюди приїжджаю двічі-тричі на тиждень. У сезон за тиждень уторговую до тисячі гривень чистими.

Моторний вирощуванням овочів займається кілька років. Каже, що це вигідна справа.

— Погано, що в нас не створено нормальних умов продажу для виробників овочів і фруктів, — говорить чоловік. — Не вистачає цивілізованого оптового ринку.


Сільгосппідприємства Полтавщини від вирощування овочів відмовляються через низькі закупівельні ціни.

Саджають тільки під спецзамовлення підприємств-переробників. На ринки овочі потрапляють переважно з присадибних городів.

Подружжя Микола й Наталія Пономаренки з села Гурбинці Пирятинського району на продажу капусти цього сезону заробили чистими 3,5 тис. грн. На власному городі вони висадили понад 1,5 тис. саджанців. Кілограмову капустину на ринку в Пирятині продавали по 4–6 грн. Оптом перекупникам здавали по 3 грн/кг. Вирощуванням капусти займаються 8 років.

— Торік ми висадили ще й п"ять тисяч насінин огірків, — згадує 47-річний Микола. — Корнішони виявилися нікому не потрібними. Згодовували їх худобі. Пропало десять тонн. Шкода продавати за безцінь овочі, на які витрачено багато сили і грошей.

Пономаренки працюють у сусідній Давидівці в школі. Микола має сезонну роботу кочегара, отримує 425 грн. Наталія — завуч, заробляє 800 грн.

Покупцям-оптовикам скидають 50 копійок із кожного кілограма


На нелегальному нічному овочевому ринку в Полтаві товар продають оптом і вроздріб. На покупку 20–30 кг овочів скидають 50 коп. із кілограма. Якщо в продавців багато товару, зранку ціна може впасти на 0,5–1 грн/кг.
Кілограм моркви тут можна купити за 2,8–4,5 грн, огірків — 1 грн, капусти — 4 грн, столового буряку — 2 грн, помідорів — 2,5–3 грн, солодкого перцю — 3,5 грн, молодої картоплі — 2 грн, крупного часнику — 5 грн.
Ціни на інших ринках Полтави вищі на гривню-півтори.
— Я тут постійно скуповуюся, а потім перепродую овочі на ринку в мікрорайоні Мотель, — 36-річна підприємець Світлана Олейник із чоловіком вантажать в авто мішок молодої картоплі та два ящики помідорів.


Розбудову продуктових ринків підтримує Світовий банк

Торік Світовий банк виділив 40 млн євро на розвиток гуртових ринків в Україні. Половину грошей мав отримати львівський "Шувар" — один із найбільших оптових продуктових ринків країни.

— Грошей поки що "Шувар" не отримав, бо в державі немає спеціального закону про агропромислові ринки, — каже заступник гендиректора "Шувару" Клавдія Гордієнко. — Поки що ми стоїмо в черзі.

Ринок "Шувар" займає 8 га. Із машин торгують 450 продавців. Є великі м"ясний, рибний, квітковий павільйони. Продають оптом і вроздріб. Нині кіло капусти львів"яни пропонують у середньому за 2,5 грн, буряку — 1,6, моркви — 2,2 грн, цибулі — 2,8, огірків — 90 коп., болгарського перцю — 2,2 грн, помідорів — 3,8, картоплі — 1,5 грн, баклажанів — 2,5, яблук — 3, кавунів — 80 коп., динь — 3 грн, персиків — 8 грн.

Зараз ви читаєте новину «Родина Пономаренків згодувала худобі 10 тонн корнішонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути