понеділок, 24 жовтня 2011 06:30

"Репетитори — це той же рекет"

Автор: фото: Анна Лакиза
  10-річна Настя Радько з Полтави пише китайські ієрогліфи. Вивчає мову другий рік. Батьки вважають китайську перспективною. Настя присвячує мові дві години на тиждень. Коштує урок 100 гривень
10-річна Настя Радько з Полтави пише китайські ієрогліфи. Вивчає мову другий рік. Батьки вважають китайську перспективною. Настя присвячує мові дві години на тиждень. Коштує урок 100 гривень

11-класниця з Миргорода Ольга Власенко чотири рази на тиждень займається в репетиторів. На додаткових платних заняттях дівчина вчить українську та англійську мови, математику.

— В Олі сім уроків. Трохи прийдеться підождати. Проходьте на кухню, — каже 43-річна Ірина Власенко.

— Доньці обід ставлю пораньше. Вона в 11-му класі. Уроки кінчаються о 14.30. Щас прибіжить, ухопить у рот, і на 15.00 до репетитора.

Каже, учителів стали наймати три роки тому. Почалося з математики.

— Була тема на якісь там рівняння. Донька не все зрозуміла. Підійшла на перерві, попросила пояснити. А вчителька зразу: "Хочеш знати, приходь на додаткові. Он Андрюша займається в мене, і бач, які гарні оцінки має". Андрюша — це її однокласник, — пояснює. — Ми з батьком порадилися і рішили — загризаться не будемо, хай ходить. Через тиждень уже вчителька англійської почала натякати, що не мішало б походити на додаткові.

На кухню забігає Ольга, дослухається до розмови.

— Чесно, ці додаткові вже задовбали. Мої батьки кажуть, репетитори — це той же рекет. Ціна порівно з минулим роком по деяких предметах виросла майже вдвічі, — каже 17-річна Ольга Власенко.

Дівчина поглядає на годинник, похапцем їсть.

— Усе, спізнююся, побігла. Тато хотів іти у школу скандалити, та мама розсовітувала, — гукає з порога.

— Сьогодні в неї два заняття. Прийде біля шостої вечора. А ще ж уроки на завтра готувати, — каже матір. — На репетиторів за вересень пішло 1200 гривень. Ще біля 80 донька потратила на маршрутку. За математику і українську мову брали 35 гривень за урок. Вчителька з англійської мови за індивідуальні запросила 70.

Репетитор зі стажем 61-річна Галина Кравченко каже, найчастіше за додатковими заняттями звертаються учні випускних класів.

— Аби успішно скласти ЗНО, потрібно повторити матеріал, починаючи від п'ятого класу. У школі цього не роблять, — пояснює. — Зараз маю дві групи по 10 осіб. Беру 75 гривень з учня за блок уроків. Проводжу заняття по 1,5 години тричі на тиждень. Буває, і з середніх класів просять помогти.

 

Навчальний рік зменшили на місяць

— Цього року школярам без репетиторів чи курсів не обійтися, — каже полтавка Марія Нечипорук, 50 років, учитель української мови. — Навчальний рік зменшили на місяць.

Через Євро-2012 літні канікули почнуться 3 травня. Аби зекономити на опаленні, осінні канікули розтягли на два тижні. Більшість шкіл — спеціалізовані. У профільних класах урізають години з інших предметів — більше вчать математику, менше приділяють увагу історії чи іншим дисциплінам. А екзамени здають усі однаково. Тому діти йдуть до репетиторів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Репетитори — це той же рекет"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути