четвер, 19 лютого 2009 19:54

Питна вода смердить каналізацією

Автор: фото: Ольга ПАЛІЙ
  Жителька околиці Лохвиці Людмила Лапшина показує оголошення санстанції про заборону користуватися водопровідною й колодязною водою
Жителька околиці Лохвиці Людмила Лапшина показує оголошення санстанції про заборону користуватися водопровідною й колодязною водою

До труб водогону на околиці Лохвиці 12 лютого потрапив бруд із міського сміттєзвалища. Через це заборонили вживати питну воду та користуватися криничною.

— У мене в хаті водопровід є. Що з того? — хитає головою 72-річна лохвичанка Людмила Лапшина.

Жінка відкручує кран. Звідти цівкою тече вода. Її колір схожий на мутний чай середньої міцності. На дні — темний осад. Від води тхне каналізацією.

— У колодязях вода не придатна для пиття, — розводить руками Людмила Олексіївна.

Труба, якою до жителів околиці Лохвиці йшла питна вода, пролягає через сміттєзвалище. Комунальники припускають, іржа її зруйнувала й через це в отвір потрапив бруд.

— Відремонтувати могли одразу, але там, де слід копати, проходить кабель зв"язку, — пояснює начальник Лохвицького управління житлово-комунального господарства Віктор Радько. — Без дозволу його власників копати не мали права.

На ремонт трубопроводу гроші збирали тутешні жителі.

— На нові труби по 200 гривень ми здали, усі 18 хат. Роботи вестимуть за рахунок комунальної служби, — говорить житель околиці Лохвиці Павло Кудряков, 30 років.

Доки водогін ремонтують, санстанція заборонила пити воду. Вона може призвести до отруєнь і шлункових інфекцій.

— Тягаємо відрами й каністрами від водонапірної башти, що за 1,5 кілометра, — говорить 35-річна лохвичанка Тетяна Красношапка. — З однієї каністри стараємося їсти наварить, умитися, попить. Живемо як у пустелі. Маємо водопровід уже сім років, звикли. До того, як його зробили, у колодязях вода була кращою. Зараз рівень води впав, вона мутна, у декого взагалі солярка плаває. Якби звалище прибрали, такого не сталося б.

У Лохвицькому управлінні житлово-комунального господарства кажуть, ремонтувати труби водогону розпочали 18 лютого.

— Треба закрити три проколи, — говорить Радько. — У найкоротший термін люди знову матимуть воду.

Міський смітник планують перенести на околицю Лохвиці, за 2 км від старого звалища. Місце для нього підготували. Зі сторони траси Київ–Суми до нього будують дорогу.

Зараз ви читаєте новину «Питна вода смердить каналізацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути