понеділок, 28 листопада 2011 06:30

Підприємці штурмували ринок

Автор: фото: Сергій РИБАЛКО
  Підприємці центрального ринку 18 листопада прийшли до Полтавської міської ради. Вимагають у мера повернути ринок у приватну власність
Підприємці центрального ринку 18 листопада прийшли до Полтавської міської ради. Вимагають у мера повернути ринок у приватну власність

17 листопада в Полтаві підприємці зняли з петель ворота Центрального ринку на вул. Фрунзе. О 16.00 після закриття ринку адміністрація повісила на браму замок. Невідомі почали демонтувати контейнери.

— Коли приїхали, побачили закриті ворота, — говорить підприємець 55-річна Наталія Масич. —  За ними в камуфляжній формі стоїть 20 чоловік із приватної охоронної фірми "Скорпіон", у глибині базару ще 60. А на одному з контейнерів чоловік болгаркою пилить дах. За годину біля воріт зібралися близько тисячі підприємців, частина приїхали з сім'ями.

Чоловіки почали виламувати браму. За 40 хв. увірвалися на територію ринку.

— Був у першому ряду, — розповідає підприємець Сергій Риболов, 51 рік. — Охоронці, яких найняла "Полтава-сервіс", тримали ворота. Я взявся лівою рукою за пруття, а один охоронець притиснув їх до металу. У цей час люди почали ворота знімати з петель. Охоронці навалилися з іншого боку, потягли їх на себе й відірвали мені середній палець. Ще одній жінці зламали руку.

Підприємці розповідають, із криками стали виштовхувати охорону з ринку. Двох повалили на землю. Прорвавшись, побігли до своїх контейнерів.

На початку вересня міська влада передала ринок у комунальну власність. До цього територію базару орендувала приватна фірма "Полімпекс". Договір оренди достроково розірвали. Керівництво ринку доручили комунальному підприємству "Полтава-сервіс". Організації не визнають одна одну.

Більшість підприємців вимагають повернути ринок у приватну власність.

— Із 1994 року працювали нормально, а тут приходить "Полтава-сервіс" і починають погрожувати. Мовляв, не підпишемо з ними договір, викинуть із ринку, а контейнери демонтують, — каже підприємець Валентина Пеляй, 55 років. — Їх охорона кожен день не пускала нас працювати, стояли поряд із контейнерами й відлякували клієнтів. Звичайно, під таким тиском підприємці підписали угоду з комунальниками. Хоча в нас договір із "Полімпексом" повністю проплачений до 1 січня.

Люди говорять, були змушені платити одночасно комунальникам і старим господарям ринку. Підприємці впевнені, у місті відбувається переділ власності.

Директор "Полімпексу", 62-річний Анатолій Ковальов, говорить, зносити контейнери не мають права. Це забороняє протест прокурора Полтави. За ним, "Полтава-сервіс" не може перешкоджали господарській діяльності в приміщеннях, які належать "Полімпексу" на правах власності.

— Їм належать адміністрація, туалет і магазин. Їх ми не чіпаємо, — коментує директор комунального підприємства "Полтава-сервіс" 38-річний Юрій Пантюх. — Інша територія ринку передана нам. На неї маємо всі документи. Уже 1700 підприємців із нами оформили договори. Не зробили цього тільки 37 людей. Їх контейнери ми й хотіли демонтувати.

Працівники ринку кажуть, розпилювали контейнери, власники яких одночасно підписали договір із "Полімпекс" і "Полтава-сервіс".

— Ми дали меру лист від підприємців. У ньому вимагаємо припинити рейдерські дії, — говорить Анатолій Ковальов. — Понівечені три контейнери. Їх власники подали на "Полтава-сервіс" до суду. Міліція відкрила карну справу на тих, хто демонтував. Ще одна — може бути порушена проти директора "Полтава-сервісу" Юрія Пантюха за перевищення службових повноважень.

Полтавський мер Олександр Мамай хоче, аби ринок був комунальним. Говорить, якщо підприємці не сплачуватимуть оренду "Полтава-сервіс", фірма може подати на них до суду.

Наряд міліції, який приїхав після штурму, знайшов на території ринку дві каністри з бензином.

— Затримали двох людей, — каже начальник служби безпеки "Полімпекса" Андрій Володимирович. — Можливо, готували підпал.

У Полтаві 32 ринки. За дев'ять місяців цього року дев'ять ринків міста стали комунальними.

Зараз ви читаєте новину «Підприємці штурмували ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути