четвер, 11 грудня 2008 14:29

Під землею розкопали зерносховища

Із листопада на Більському городищі в Котелевському районі тривають археологічні розкопки. За 150 м від верхів"я Більського озера біля свердловини газовиків археологи відкопали житло й господарські приміщення козацької доби.

— Ми натрапили на ями для зберігання зерна вражаючих розмірів. Їх діаметр чотири метри та глибина понад два метри, — розповідає директор історико-культурного заповідника "Більськ" Віктор Приймак, 50 років. — На Більському городищі такі великі зерносховища виявили вперше.

Зерносховища наочно доводять, якими були об"сяги виробництва зерна в цьому регіоні.

Також знайшли срібну шведську монету 1648 року. На неї натрапили біля входу в житлову напівземлянку. Монета майже не була в обігу. Це визначили за чітким викарбуваним зображенням.

За останній рік у цій частині городища археологи знайшли табір селітроварів.

Науковці із заповідника проводять розкопки у складі експедиції інституту археології Національної академії наук України на чолі з кандидатом історичних наук Олександром Супруненком із Полтави.

— Доводиться підлаштовуватися під працівників нафтогазового комплексу, — веде далі Приймак. — Вони бурять свердловини на навколишніх землях. Ми маємо дослідити ці ділянки, які здаємо шматками. Спочатку розкопали центр, а тепер — периферію. Продовжуватимемо і в січні, якщо не буде морозів.

Зараз ви читаєте новину «Під землею розкопали зерносховища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути