пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

Під Пирятином виявили 17 комах і птахів із "Червоної книги"

Експедиція Київського університету Шевченка 25 липня завершила дослідження тваринного світу Пирятинського району. Два викладачі, один аспірант та студенти жили в школі села Кейбалівка. У полі вони працювали разом із учнями місцевого ліцею.

Досліджували урочища Бурти, Триб, Солонець, Пологи та Острів.

— У перший день їздили в село Повстин, де є давньоруське городище, —  розповідає керівник експедиції, заступник декана біофаку Київського університету Анатолій Подобайло, 39 років. — Там високі вали. Добрий гектар землі 800 років не орався. Школярі взяли сачки, орнітологи — біноклі. Ліцеїсти ловили комах, а студенти видивлялися птахів і по книжках визначали види. Комах везли в Кейбалівську школу, розглядали й наколювали на голочки для колекції.

Університет п"ять років співпрацює з Пирятинською райрадою та ліцеєм. Щороку тут приймають експедиції з досліджень цінних ділянок незайманої природи. Влада забезпечує науковців житлом і харчуванням.

Цьогорічна експедиція вивчала передусім птахів і комах. Зафіксували двісті їхніх видів, 17 з яких занесені до "Червоної книги".

— Це високе різноманіття для району, де 80% площ розорані, — підсумовує Анатолій Віталійович. — Долина річки Удай дає шанс тваринам виживати.

Зараз ви читаєте новину «Під Пирятином виявили 17 комах і птахів із "Червоної книги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути