Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2008 18:14

Павло Матвієнко знайшов понад 800 родичів

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Завідувач кафедри педмайстерності обласного інституту післядипломної педосвіти Павло Матвієнко показує родоводи, що складав п’ять років. На двох триметрових схемах він написав понад 800 імен близьких і далеких родичів
Завідувач кафедри педмайстерності обласного інституту післядипломної педосвіти Павло Матвієнко показує родоводи, що складав п’ять років. На двох триметрових схемах він написав понад 800 імен близьких і далеких родичів

Обласне товариство політв"язнів і репресованих оголосило конкурс "Пам"ятай свій рід. Дерево родоводу". Для участі потрібно подати родовід щонайменше на п"ять поколінь.

Готові родоводи приймають до 6 травня. Їх потрібно принести за адресою в Полтаві: вул. Жовтнева, 45, кім. 110, із 9.00 до 12.00.

— Чоловік на прізвище Чубуков уже приніс нам своє родинне дерево. Складав його понад 30 років, — розповідає координатор конкурсу Володимир Степанюк, 53 роки. — Там усе чітко прописано від початку роду і до кінця. Та поки що ми такого не вимагаємо. Треба у вигляді схеми написати себе і братів-сестер, якщо є. Потім батька-матір, їхніх братів і сестер і так далі. Поряд із іменами вказати дату їхнього народження і смерті, якщо вони уже померли.

Степанюк склав свій родовід на п"ять поколінь.

— Дійшов до 1895-го. Моїй мамі 86 років, то вона мені розповіла про родичів. До конкурсу його подаватиме моя 26-річна донька Ірина.

В обласній дитячій бібліотеці імені Панаса Мирного по вул. Гагаріна, 5 проведуть 15 травня виставку родоводів.

Павло Матвієнко, 61-річний завідувач кафедри педмайстерності обласного інституту післядипломної педосвіти, дослідив предків по батьковій і материнській лініях. У двох схемах позначив понад 800 осіб — рідних до сьомого коліна. Хоче подати родовід на конкурс.

— Із дитинства цікавився своїм походженням, — каже Матвієнко. — Усе систематизував за останні п"ять років.

Виймає з папки дві схеми. Вони написані на склеєних альбомних аркушах паперу. Кожна схема понад три метри.

— Відомості зі спогадів рідних, із документів, що збереглися. Дещо дізнався зі Всеукраїнської Книги пам"яті.

На родоводі по лінії матері внизу по центру написано Палажка і Гаврило Кундиус. Потім від кожного імені ведуть стрілки з іменами сестер, братів тощо. Усе написано синьою кульковою ручкою. Біля деяких імен є номери телефонів і різні позначки. "Гол" у кружечку — ті, хто загинув під час Голодомору, "Р" — репресовані.

— Червоною крапкою позначені учасники війни. 50 моїх родичів пішли на фронт під час Великої Вітчизняної, 25 із них не повернулися, — зітхає. — Біля їх прізвищ вклеєні ксерокопії зі Всеукраїнської Книги пам"яті.

Родинне дерево постійно поповнює. Про сина брата свого прадіда дізнався через Інтернет. На сайті www.obd-memorial.ru зібрані архіви концтаборів.

— Мій молодший брат Віктор подав заявку із прізвищем на цей сайт, — хвалиться Павло Іванович. — Так ми дізналися про мого дядька Івана Бужинського, двоюрідного брата матері. Там указана дата і місце народження. Німці були акуратні у веденні обліку всіх ув"язнених і їх знищенні. 19 червня 1943 року він там і помер.

Каже, що люди з однаковим прізвищем — родичі.

— Усі Матвієнки, які є в Козельщинському районі, — родичі. Якщо прадіди були братами, то ми сестри і брати в четвертому коліні, якщо прапрадіди — у п"ятому. Сьогодні рідко хто знає таких родичів.

Чоловік дослідив, ким працювали його предки, їхній соціальний статус, характер, місце проживання і навіть імена, якими частіше називали дітей.

— Більше 50 чоловік із роду Бужинських і Матвієнків мали вищу освіту. Три роди живуть у Полтавській області. А один рід Кундиусів розселений від Далекого Сходу до Молдови. Знаю, скільки живе за кордоном. Із усіма родичаюся. У наступному році запланували з"їзд Бужинських. Він найбільш компактний за проживанням.

Народився Павло Матвієнко в Приліпці Козельщинського району. Закінчив історико-філологічний факультет Полтавського педінституту. Дев"ять років жив на Донеччині. Працював учителем історії, мови та літератури. Став директором школи. Наступні три роки працював директором школи в Козельщині. Потім 10 років був секретарем обкому партії, 15 — ректором інституту післядипломної педосвіти. Із 2007-го — завідувач кафедри педмайстерності у цьому вузі. Одружений, має двох синів і двох внучок.

Зараз ви читаєте новину «Павло Матвієнко знайшов понад 800 родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути