четвер, 16 жовтня 2008 19:16

Ольга Кисла тримає квітковий магазин

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Ольга Кисла (ліворуч) у магазині ”Квіти на Бірюзова” в Полтаві показує покупцеві букет із білих гладіолусів і хризантем за 55 гривень
Ольга Кисла (ліворуч) у магазині ”Квіти на Бірюзова” в Полтаві показує покупцеві букет із білих гладіолусів і хризантем за 55 гривень

"Це в нас сімейний бізнес. Я з дитинства біля мами привчилася доглядати за квітами й робити з них усякі композиції", — хвалиться 24-річна Ольга Кисла з Полтави. Вона тримає магазин "Квіти на Бірюзова". Там продає садові та кімнатні квіти, сувеніри, м"які іграшки.

За фахом Кисла — художник і економіст-правознавець. Її мати із кузиною тримають квітковий кіоск на Центральному ринку в Полтаві.

— Після закінчення університету споживчої кооперації рік не знала, де себе приткнути. А тоді теж поринула у квітки. Все-таки з ними мудрувати мені найбільше до душі, — усміхається Ольга. — Офіційно магазин на мамі, але я в ньому господарюю вже чотири роки. Вона лише квіти сюди завозить, інколи можу щодо цін порадитися.

Квітковим бізнесом Кислі займаються 18 років.

— Раніше батьки вирощували багато городини. А тоді насадили гвоздик і розпродали їх на базарі. Побачили, що справа пішла. І почали все це розвивати, — згадує. — Років 10 ми у своїх теплицях вирощували троянди, гвоздики, гладіолуси, тюльпани. Мама за всі ці роки заробила багато постійних клієнтів. Тепер удома ми вже майже нічого не вирощуємо. Бо з квітами чимало клопоту — і прополоти, й шкідників потруїти треба. Та й опалювати теплиці зараз дорого. Вигідніше завозити товар оптом. Самі постачаємо, то й ціни в нас нормальні, без великих націнок.

Квіти Кислі раз у п"ять днів завозять із оптових баз у Дніпропетровську й Києві.

Високі троянди завозять з Еквадору

— Троянди з коротким стеблом вирощують дніпропетровці, а високі — завозять з Еквадору, Голландії, Колумбії. Ми в основному беремо еквадорські, бо там найкращі умови для вирощування квітів на свіжому повітрі. Їхні троянди стоять до трьох тижнів і не портяться, — пояснює Ольга. — Лілію беремо в  оптовиків із області. Ще завозимо хризантеми, гвоздики, ірис, нарцис, дикі орхідеї, імпортну зелень, декоративні соняшники, кімнатні квіти. Глиняні горщики беремо на заводах у Запоріжжі, Львові, Севастополі.

Найбільше купують троянди. За раз їх привозять 250–300 штук. За тиждень майже всі розпродують. Одна коштує 6–20 грн залежно від висоти стебла.

— Висока імпортна роза ціниться дорого — від 14 до 20 гривень, хоча коротка за 6–9 гривень стоятиме довше, — каже Ольга.

Найдорожче продають квіти антуріум — по 30–35 грн/шт., стриліцію та протею — по 35–40 грн/шт. Нарцис коштує 25 грн. Найдешевші гвоздики — 3,5–4.

Букети коштують від 10 грн до 1 тис. залежно від кількості квітів.

— За оформлення я беру 20–30 відсотків від вартості композиції. Хоча в Києві та Харкові робота флориста ціниться високо. Такий букет у них коштуватиме до 400 гривень, — показує на букет із лілій. — А в нас 85. А за оформлення машин у них беруть від 500 доларів. Коли до нас приїжджають зірки, часто замовляють плетені корзини з квітами.

Прикрасити машини до весілля живими квітами обійдеться в 250–1000 грн. А композиція на святковий стіл із коралових троянд, диких орхідей та хризантем — до 300.

— На зиму троянди дорожчають. Ще влітку квітка коштувала 5–6 гривень, бо був малий попит. Штучні квіти дешевші — 1–1,5 гривні за штуку. Та вони мертві.

За місяць жінка отримує 20–30% виторгу від усього прибутку.

— Частину грошей мама забирає на купівлю товару, решта йде на зарплати продавцям. Я отримую до 2 тисяч чистого прибутку. Та ще на оформленні залів і машин підзаробляю.

Як відкрию власний магазин, отоді й заживу, — усміхається Ольга.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Кисла тримає квітковий магазин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути