Ексклюзиви
четвер, 12 травня 2011 18:32

Чергу по безкоштовні ліки займають із шостої ранку

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

1 травня близько сьомої ранку перед вхідними дверима аптеки №16 у місті Гадяч у черзі стоїть понад півсотню городян. Штовхаються, лаються. Чекають на видачу безкоштовних ліків за пільговими рецептами.

Ліки в аптеці для пільговиків видають першого числа щомісяця.

— Минулого нічого не отримала, простояла в черзі, а грошей не вистачило, — каже жінка років 50. — Ветерани все забирають. Вибивають, аби їм виписували у рецептах ліків на гривень 500.

Право на безкоштовні ліки та медикаменти зі знижкою мають понад 60 категорій пільговиків. Держава дає гроші на це лише чорнобильцям. Решту коштів виділяють районні бюджети. Виходять із власних можливостей.

— Першого числа кожного місяця в аптеки, з якими укладено договори, надходить сума, яку виділила на пільгові ліки районна рада, — пояснює Юрій Курилко, 49 років, з Полтавської обласної адміністрації. — У першу чергу пільговими рецептами забезпечують інвалідів дитинства, діабетиків та інвалідів війни. Зрівнялівки немає. Кожному пацієнту дають ліків, скільки необхідно. Виписують ліки відповідно до основного захворювання. Рецепти видають, доки вистачає виділених коштів.

Від нового року безкоштовні медикаменти селянам отримати складно. Раніше їх виділяли через місцеві амбулаторії. Зараз сільські лікувальні заклади перевели на бюджет району. Для отримання ліків потрібно з'їздити до райцентру тричі: відвідати лікаря, скласти та підписати рецепт, приїхати для отримання препаратів.

На Лубенщині схему одержання пільгових ліків спростили.

— Щоб получить лєкарства, селянину достатньо звернутися до головного лікаря амбулаторії, — говорить економіст Лубенської райдержадміністрації Наталія Ковп, 22 роки. — Лікар виписує рецепт, і вже з ним люди повинні їхати або до села, де є аптека, або в Лубни. Городянам потрібно просто звернутися в больніцу по мєсту житєльства. Получить ліки можна у будь-який день тижня. Через це черг немає.

Схема виділення грошей на пільгові рецепти в кожному районі своя.

— Надаємо кошти з бюджету на медицину щомісяця, — розказує заступник голови Гребінківської райдержадміністрації Василь Пісня. — Cпираємося на щомісячні висновки лікарень: скільки ліків було виписано та скільки людей звернулися. Що більше звертаються, то більша сума.

У Гадяцькому районі 18,5 тис. пільговиків. На безкоштовні ліки щорічно дають 180 тис. грн.

— Просимо лікарів, аби не виписували дорогих медикаментів, — каже завідувач поліклінічного відділення Гадяцької районної лікарні Тетяна Омельченко. — Графік видачі медикаментів розробляти немає сенсу, бо всі все одно в перший день прийдуть. Вирішили, в першу чергу даватимемо онкохворим, діабетикам, інвалідам війни.

— Аби точно ліки отримати, треба йти до лікаря та просити все, що тобі потрібно, — навчає літня гадячанка. — І не встидайтеся просити нормальні лікарства, а не те, що вони хочуть дешевше виписати. Чергу треба займати з шостої ранку під аптекою. Хто багато разів отримує, простіше. Люди вже знайомі між собою, можуть сказати, що ти раніше стояв.

Зараз ви читаєте новину «Чергу по безкоштовні ліки займають із шостої ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути