Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2011 18:19

"Ніхто й рубля мені не дав. І сам хабарів не даю, навіть автоінспекторам"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Андрій Река (ліворуч) показує робітникові, як розрівняти дорогу. Селищний голова привіз солярку, щоб заправити грейдер
Андрій Река (ліворуч) показує робітникові, як розрівняти дорогу. Селищний голова привіз солярку, щоб заправити грейдер

57-річного Андрія Реку вдруге переобрали селищним головою Нових Санжар. За його керівництва райцентр за благоустроєм чотири рази поспіль ставав найкращим селищем України. Тут установили 500 урн. На вулицях майже немає сміття.

Андрій Река зустрічає біля селищної ради. Одягнений у сині джинси, чорний светр, сіру куртку.

— Вибачай, у робі зустрічаю, — каже весело. — Четвер у нас екологічний день, прибираємо в селищі.

Сідаємо в чорну "шкоду". Голова везе показати набережну.

Чи довго привчали людей до порядку?

— Як обрали мене головою, не знав, із чого почати. Думаю собі, маємо хорошу річку, базу відпочинку, дитячі санаторії. А кругом одні смітники. Народ звик сміття з двору викидати за ворота. Зібралися пару разів на суботники. Коли люди побачили перші результати, самі стали виходити. Сходилося по 500 чоловік. Думаю, сьогодні приберемо, а завтра буде те саме. Закупив 500 урн, розставили по Санжарах. Раніше комунгоспівські машини їздили тільки по центральних вулицях сміття забирати. Кажу, так не пойдьот. Склали графік, і почали ці машини їздити по всіх вулицях. Ще жодна не збивалася з розпорядку.

Звідки взялися екологічні карети?

— Був на базарі, в однієї бабки побачив велосипед, а спереду велика корзина причеплена. Замовив п'ять таких у Харкові на заводі. Назвали "екологічні карети". За день кожна проходить 3–4 кілометри. Робота не дуже важка — прибрати парки, пляжі, почистити урни. Вони працюють там, де машина не пройде. Зарплати у Санжарах по 800–900 гривень. Ті, що трудяться на каретах, отримують по 1000 гривень.

Машина заїжджає у Парк інтернаціоналістів. Уздовж річки стоять столики з мангалами. Є волейбольний майданчик.

— Мене лякали, казали, нічого не можна робити для людей, — продовжує Андрій Олександрович. — От нарізали старої труби, вже є мангали. Приїжджають із Полтави, з ближніх сіл, шашлик смажать. Із грошима любий дурень зможе зробити красиво, наша задача — зробити краще і безплатно. По Санжарах 10 таких місць, і в кожному по 13 мангалів із лавками. Жоден не поламали та не вкрали.

Тих, хто смітять, штрафуєте?

— Лякаємо, пояснюємо, але нікого поки що не штрафували. Бо якщо почнеш тиснути на людину, завжди отримаєш опір.

Останніми роками в селищі заклали кілька нових парків. Що до цього спонукало?

— Наймолодший парк "Батьки і діти третього тисячоліття". У нас від 2001 року до сьогодні народилися 800 дітей. Батьки купили дерева і посадили на їхню честь. У кого дівчинка — липу широколисту. В кого хлопець — дуб. Саджанці брали по 30 гривень. Кожне дерево має свій документ, щоб і через 300 років прийшли якісь діти, спиталися, де липа їхньої бабці, а їм і видали, в якому ряду, яка по порядку. Чого більше, дубів чи лип, не підраховували. Батьки самі доглядають за деревами. У кого породилися дівчата — активніші. Видно, дочок більше люблять.

Ви є автором багатьох цікавих пам'ятників. Звідки берете ідеї?

— У мене ідей вистачить на всіх, аби було кому їх робити. Одними з перших поставили антикризовий стовп. Саме була криза. Уявіть ситуацію: приходить мужик додому п'яний, злий, грошей немає. Каже, ще трохи — і повішуся. Не влаштовувати ж кулачні бої для розрядки. От і придумав закопати в центрі селища здоровий стовп. Приробили ручку. Хочеш зігнати емоції — не йди додому, лупи тут. Палицю міняли не раз. Залізні й то б'ються. Мені колотити там не доводилося. А отна місці примирення сидів із багатьма (у центрі селища навпроти прокуратури і районного суду стоять два стільці. Між ними хрест і металева ваза з трояндами. —  "ГПУ"). Запрошував велике начальство поговорити. Для того, щоб люди поскандалили, достатньо одне одному сказати правду. В центрі селища стоїть пам'ятник "Слава праці селянина". Такий єдиний в Україні. Раніше виживали тільки великі сім'ї, де було багато робочих рук. От і на постаменті три руки тримають усяке знаряддя. Нагадує мені дитинство. Батьки працювали на фермі, а нам давали купу роботи — город полоти, скот пасти. Селянська праця заслуговує відзнаки. Усі пам'ятники для громади практично безплатні. Самі шукаємо кошти. 1 квітня при в'їзді в селище облаштували ще одне місце відпочинку. Назвали його "Ностальгія за капотом". На пофарбованих різнокольорових шинах закріпили великий капот від вантажівки.

Представляєте політичну партію "Фронт змін" Арсенія Яценюка. Чи пропонували вам перейти до іншої, скажімо, в Партію регіонів?

— Пропонували, і не раз. Тільки мені того не треба. Нашій владі варто любити не весь світ, а бідного, хворого чоловічка, який живе на одну зарплату. Отоді побачимо шляхи, як вийти з кризи. Думаю, майбутній лідер нації — Яценюк. Він прямолінійний, каже, що думає, і серед людей, і в вузькому колі. Він ровесник моїх дітей, бачу, їхній світогляд збігається з його баченням.

Вас намагалися купити, хабарі пропонували?

— За все життя жодна людина й рубля мені не дала. Та й сам хабарів не даю, навіть автоінспекторам. Правила на дорозі інколи порушую. Протокол пару раз складали, дірки у талоні кололи, але не платив.

У козацьку кашу кладе цілу картоплю

14 вересня у Нових Санжарах святкують День козацтва. На свято традиційно готують козацьку кашу. Селищний голова Андрій Река має власний рецепт. На 70-літровий казан бере 15 кг свинини, 6 кг меленого сала, 6 кг цибулі, 25 картоплин, 6 кг вершкового масла, 13 кг пшона, 60 яєць. Картоплю кидає цілою. Коли вона розвариться і розійдеться в гущі, страва готова. Потім збивають яйця і перемішують із кашею.

Факти про Андрія Реку:

Із дружиною Лілією виховав трьох дітей. Донька Жанна живе у Полтаві, працює адміністратором салону краси. Роман з товаришами має олійницю, живе також в обласному центрі. Володимир — підполковник міліції у Севастополі. Реки мають чотирьох онуків.

Сім разів був у Єгипті. Каже, знудився, відпочивати більше подобається у Нових Санжарах.

Щодня обливається холодною водою. Після цього випиває чашку міцної кави, ставить її на паркан та їде на роботу. О шостій ранку вже у селищній раді. Якщо чашка на паркані, Андрія Реки немає вдома.

200 км проїжджає щодня, але все в межах Нових Санжар. Щовечора катається стадіоном на роликах.

Селищні сесії проводить за 15–20 хв.

Понад рік не їсть картоплі й виробів із борошна.

Біля батьківського будинку у селі Давидівка Новосанжарського району посадив 100 карликових яблунь та 30 горіхів.

Уночі спить при ввімкненому телевізорі. Прокидається подивитися фільм чи передачу.

3 тис. грн заробітної плати отримує як селищний голова.

 

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто й рубля мені не дав. І сам хабарів не даю, навіть автоінспекторам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути