четвер, 10 березня 2011 18:39

Не варто ходити по магазинах у день зарплати

— Люди люблять купувати речі зі знижками, на акціях. Бо спрацьовує феномен "шари", — говорить 53-річний Віталій Закладний, головний лікар обласного психіатричного диспансеру.

Коли наш народ потрапляє у готелі, де "все включено", їдять наче востаннє. Недавно бачив, як на маленьку тарілочку можна скласти сосиски у шість шарів. "Шара" вкоренилася в нашому менталітеті. Європейці сотні років вибивали це із себе. Ніякий німець не буде за раз з'їдати 20 сосисок. Ми звикли їсти наперед. Бачив днями на білборді рекламу — телевізор за 3999 гривень, ціна 4999 перекреслена. Місяць тому був у магазині і знаю, що цей телевізор коштує 2999 гривень. Або "Кредит 0 відсотків". Де ви його бачили? Продавці паразитують на нашому бажанні отримати щось дешевше.

На розпродажах часто купують речі, які потім не використовують.

— Спрацьовує закон натовпу — усі беруть і я візьму. Нагрібають розсувні бамбукові штори для дверей. Вони не вписуються в інтер'єр, але ж усі брали, "шара". Таких людей порівнюю із косяком рибок, які тримаються разом і повертають у потрібному напрямку завдяки загальному розуму. Коли людина перетворюється на рибу, в якої мозку, як у мороженого хека, тоді бере усе, що їй сунуть.

Шопінг називають ліками від депресії.

— За хворобливим шопінгом часто ховається депресія. Коли людина купує, вона отримує щось, збагачується, стає задоволена. Але це збагачення не духовне, тож нічого не дає людині, діє, як наркотик. Покупка заради покупки — те саме, що гасити депресію стаканом горілки. Але, коли наприклад, жінка купує гарне плаття, в якому виглядатиме більш затребуваною, тоді ця покупка робить людину психологічно й соціально привабливішою, піднімає настрій.

Як побороти невгамовне бажання купувати?

— Треба поважати себе як особистість, критично сприймати все, що відбувається довкола. Перед походом у супермаркет варто написати список, що хочеш придбати, інакше обов'язково накупиш якихось солоних паличок, ароматних булочок. Прийдеш додому й, окрім двох зайвих сантиметрів сала на животі, нічого не маєш. Не варто ходити по магазинах у день зарплати. Коли з'являються можливості, є ризик зробити непередбачені витрати, дозволити собі зайвого.

Зараз ви читаєте новину «Не варто ходити по магазинах у день зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути