середа, 04 червня 2008 17:25

На Миргородщині розпаювали землю з могилами

Обласна прокуратура порушила кримінальну справу проти начальника Миргородського районного відділу земельних ресурсів Миколи Левченка. Його підозрюють у наданні для розпаювання земель із археологічними об"єктами — курганами. Завдані службовцем збитки оцінили у 8 млн грн.

Розпаювання земель по Полив"янській і Зубівській сільрадах земельний відділ провів торік. Жителі сіл отримали у власність по 2 га. Порушення виявило обласне управління з боротьби з організованою злочинністю.

— Землю безкоштовно віддали людям, — пояснює голова Миргородської райради Павло Кандиба. — Зараз курган вилучають. Його не розорювали. При сільрадах є землі запасу. Паї  перенесуть в інше місце. Виготовлять нову документацію.

Три дні тому Володимир Левченко пішов у відпустку. У районному земельному відділі кажуть, що про існування в селах історичних об"єктів немає жодних даних.

— Археологи самі ледь обнаружили ті кургани, — каже працівниця відділу земельних ресурсів. Жінка не називається. — У реєстрі археологічних пам"яток місцевого та національного значення їх немає.

— Крім переліку археологічних пам"яток місцевого та національного значення, є ще список нововиявлених історичних об"єктів, — тлумачить  Ірина Кулатова з Полтавської облдержадміністрації. — Доки на археологічну пам"ятку не виготовлено паспорт, вона до тих двох переліків не заноситься.

Якщо об"єкт археології виявляють під час робіт або розпаювання — це все одно пам"ятка. Земля з історичними об"єктами повинна бути в державній власності. При розпаюванні обов"язкове узгодження органів культурної спадщини, проведення археологічної експертизи. У даному випадку за такими висновками не зверталися.

Зараз ви читаєте новину «На Миргородщині розпаювали землю з могилами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути