четвер, 01 квітня 2010 16:49

"На дні сміттєвої гори захований не один кілограм ртуті"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Світлана Кейбало з Макухівки Полтавського району стоїть біля звалища за селом. Каже, якщо міська влада Полтави й далі нічого не робитиме зі смітником, місцеві жителі перекриватимуть під’їзди до нього, як це робили чотири роки тому
Світлана Кейбало з Макухівки Полтавського району стоїть біля звалища за селом. Каже, якщо міська влада Полтави й далі нічого не робитиме зі смітником, місцеві жителі перекриватимуть під’їзди до нього, як це робили чотири роки тому

Протягом місяця в кількох місцях через самозаймання димить сміття на звалищі за 700 м від села Макухівка Полтавського району. Непотріб туди звозять з обласного центру. Смітник 4 м заввишки. Уже 2006-го він був заповнений на 107%.

Востаннє жителі сіл Макухівка і Андрушки пікетували звалище чотири роки тому. Вимагали його закрити, облаштувати нове, провести водогін, вуличне освітлення й відремонтувати дорогу. Усе це їм пообіцяли, але майже нічого не зробили. Центральну вул. Шевченка в Макухівці заасфальтували на чверть. Ще 1 км 300 м без асфальту, там піщана дорога. Решта вулиць села без покриття. Колонки з водою є біля кількох дворів. Водопровід провели лише на двох центральних вулицях, ще на кількох проклали труби, але хати до води так і не підключили. На стовпах через один повкручували лампочки, а струму немає.

— Як постоїть вода ніч, то на ранок голубої мазути збирається в палець. Звариш борщ — вкус не той, нап"єшся чаю — на рвоти тягне. По вулиці немає жодної колонки, — бідкається місцева 70-річна Раїса Яківна. Просить не називати прізвища.

У селі кажуть, неодноразово робили аналізи ґрунту й води. У землі високий вміст міді, а воду пити взагалі не можна.

— Якось одна бабка повезла на базар у Полтаву редиску, — розповідає жінка в блакитному плащі, називатися відмовляється. — Лабораторія взяла на аналізи, а тоді довго чуби чухали, бо в ній нітратів тьма. Отаке ми їмо! У нас через одного онкохворі. Макухівчани як їдуть на базар щось продати, брешуть, ніби з інших сіл, бо як хто почує — завернуть і аналізи не робитимуть, проженуть із базару.

Місцеві скаржаться, від смітника постійно смердить. Навіть при зачиненій кватирці в оселі сморід, особливо в теплу пору року.

Від крайніх хат видно гори непотребу на звалищі. Поліетиленові різнокольорові пакети, мов прапори, зачепилися за гілки дерев і майорять на вітрі. Ближче до смітника дужчає неприємний запах. Санітарно-очисна зона, що відокремлює село від звалища, забруднена. Узбіччя закидане сміттям.

Під деревом купа синіх рваних мішків. Із них повисипалися картопляне лушпиння, гнилі апельсини, подерті штани, порожні пляшки з-під мінералки, підгузки і якесь смердюче місиво. Поряд валяється дохлий собака. Ще за метр — коров"ячі кістки. За крок від сміття — озера ґрунтових вод. Вони затопили майже всю санітарно-захисну зону.

Подекуди сміття димить.

Як їдуть щось продати, брешуть, ніби з інших сіл, бо проженуть із базару

— Це вже місяць так, — пояснює депутатка сільради 43-річна Світлана Кейбало. — Само загорається і травить нас. Палити його не можна, там багато газів і важких металів. Ще з дитинства пам"ятаю, сільські хлопчаки тягали звідти ртуть. Прямо в жменях приносили додому. Об землю бах — вона й розкотилася дрібними шариками. Тоді не знали, що пари ртуті дуже шкідливі. Припускають, на дні сміттєвої гори захований не один кілограм ртуті.

За переказами місцевих жителів, у середині 1960-х Полтавський завод газорозрядних ламп вивозив на звалище відходи.

Світлана Кейбало проводить до в"їзду на звалище. Він перекритий шлагбаумом. Дорога тут неасфальтована, навколо багнюка. Спеціального бункеру з розчином для миття та дезінфекції коліс машин нема. Вантажівки і сміттєвози "обтираються" об полтавські дороги.

У сміттєвій горі копирсаються з десяток бомжів і циган. На них куфайки, гумові чоботи, рукавиці. Одні копають лопатами, інші гребуться руками. У кожного — полотняний мішок. Побачивши фотоапарат, тікають.

— Наших тут немає, — говорить Світлана Іванівна. — Хіба цигани. Останнім часом багато їх наїхало в Макухівку. Металолом збирають.


У санітарно-захисній зоні й на кордоні з Макухівкою постійно беруть ґрунт на аналізи, стверджує головний санітарний лікар Полтави Анатолій Журавльов. Солей важких металів не виявили. Водопровідна вода також відповідає держстандарту. У колодязній жодних речовин понад норму не зафіксували.

— Бункери для очистки коліс машин будують лише біля полігонів, — зазначає Анатолій Миколайович. — Там проходять процеси гниття. І щоб цей бруд не чіплявся за колесами транспорту, будують очисні споруди. А в нас не полігон, а звалище. Макухівчани не дають будувати інший полігон, бо звідти заробляють гроші.

У прес-службі міської ради повідомляють, що розглядали кілька варіантів вирішення проблеми зі звалищем у Макухівці, вели переговори з інвесторами щодо будівництва сміттєпереробного заводу. Нарікають, жодних зрушень нема через фінансову кризу.

Зараз ви читаєте новину «"На дні сміттєвої гори захований не один кілограм ртуті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути