Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 19:22

На чистку зимового одягу навесні дають знижку

Із 1 травня і до кінця місяця полтавська хімчистка "Єврочистка" даватиме 10% знижки на чищення виробів зі шкіри. Таким чином хочуть уникнути черг на чистку теплого одягу восени.

— Півроку зимовий одяг висить брудний у гардеробах, а на осінь здають нам. У листопаді в нас лежать двометрові кургани з дублянок, курток і шуб, — каже директор "Єврочистки" Олександр Гнілов, 34 роки. — Клієнтові доводиться чекати до трьох тижнів. Плями за цей період просто прикипають до одягу, й тоді з ними важко впоратися.

Дублянки, шкіряні куртки, весільні сукні, заплямований жирним одяг чистять у машинах, подібних до пральних. Там вони обробляються хімічним реактивом перхлоретиленом. Делікатні та забруднені речі перуть у машинах із комп"ютерним управлінням.

— Багато речей не можна прати, а люди кидають їх до машинок. Тоді приносять нам зварені куртки й костюми. Часто виробники покривають шкіру смоляною фарбою, — показує Гнілов на чорну дублянку, підготовлену до чистки. — Перхлоретилен може зняти той шар і оголити дефекти шкіри. Приміром, на яловичій з"являються соски коров"ячого вим"я чи сліди від бодання.

У "Єврочистці" чистять меблі, постіль, подушки, килими, взуття, фарбують, прасують і ремонтують одяг.

На шкірі з"являються соски коров"ячого вим"я чи сліди від бодання

— Більшість людей стараються самотужки затерти плями водою, милом, ацетоном, бензином. А після них уже й наші реактиви безсилі. Зі свіжих плям ми не виведемо лише написи на тканині маркером чи гелевою ручкою, а також линяння. Он лежить оббивка дивана, — показує на жовту тканину на полиці. — Це внук приїхав до бабусі й розмалював фломастером — відіпрали.

Напередодні Великодня здають до пральні вишиті скатерті та рушники.

Віддаю до "Єврочистки" на вул. Грушевського джинси. Перед тим на праву холошу спеціально накапала олії, а на ліву — йогурт. Знизу обидві були заляпані грязюкою.

Працівниця пункту прийому в договорі зазначає, що є жирні плями. І додає: можливі їхні залишки після прання. Під цим розписуюся. Повернули джинси через два дні на плічках і в целофановому чохлі. Бруд і пляма від йогурту відіпралися. А от слід від олії лишився. Того самого дня придбала за 3,5 грн розчин "Антипляма". У ньому замочила штани, а згодом на 2 год. — у розчині прального порошку "Бонукс". Пляма відіпралася.

Мішки бережуть одяг від зношування

Домогосподарка з Полтави Олена Вертелецька, 44 роки, більш як рік пере білизну в пральній машині у мішку із синтетичної сітки.
— Білизна не втрачає форму й менше зношується, — розповідає жінка.
Мішок 40х50 см на 3 кг білизни в магазині побутової хімії "Астера" коштує 8 грн, 50х70 см на 5 кг — 10 грн.

Юлія МІХНО

Зараз ви читаєте новину «На чистку зимового одягу навесні дають знижку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути