четвер, 07 жовтня 2010 17:31

"Можу знімати кіно 20 годин на добу"

Уперше в Полтаві відбувся обласний фестиваль документальних фільмів "Полтава-Док". У ньому взяли участь місцеві аматори й професіонали.

Протягом двох днів журі переглядало конкурсні стрічки учасників. Попередньо відібрали 21 фільм. Їх розділили на дві тематичні категорії: "Людина та природа" і "Мистецтво жити".

- Був на багатьох подібних кінофестивалях і завжди захоплювався людьми, які не байдужі до проблем природи, навколишнього світу, - говорить директор і організатор заходу полтавець Олександр Калашник, 57 років. - Мені дуже хотілося, аби люди, котрі тримають камери в руках у нашій області, могли також себе проявити, обмінятися досвідом. Зачепити якісь проблеми, показати радісні миті нашого життя. Аби ці митці отримали підтримку та знали, що їхня творчість затребувана, й організували з підтримкою обласної влади цей фестиваль.

Олександр Павлович говорить, передусім погодилися на участь кіношники-ентузіасти. Дехто телефонував, цікавився процесом підготовки, реакцією журі на свою роботу.

- Щоб не казали, що полтавське журі своїм підсуджує, запросили гостей із Білорусі, - пожартував на відкритті фестивалю його ведучий Давид Аветіков.

Серед членів комісії були режисер студії "Білорусьфільм" Віктор Калашник та оператор Білоруської держакадемії мистецтв Юрій Санжаревський. Із полтавців конкурсні роботи оцінював Микола Січкар із підприємства "Кіновідеопрокат".

- Родзинка нашого фестивалю в тім, що журі дуже професійне, - говорить директор заходу. - Вимоги до конкурсантів серйозні. Прискіпливо відбирали стрічки. Допустили лише ті, що мають гарний технічний та сценарний рівні.

За вимогами, середня тривалість фільму повинна бути не менше ніж 15 хв. Найбільше власних робіт на фестивалі представив керівник Гадяцької телестудії "Заяр-ТМ" 57-річний Микола Торяник.

- Лише два роки знімаю фільми. Відзняв близько 40 робіт, - хвалиться режисер. Доти працював геологом підприємства "Нафтогаз України". - Готовий знімати 20 годин на добу і стільки ж не відходити від комп'ютера під час монтажу. Більшість зйомок присвячені нашому ставленню до природи, екологічним проблемам. Радий, що тепер мої фільми побачать та оцінять. Критики не боюся, навпаки, дуже ціную.

Говорить, після Полтави повезе свої стрічки на Херсонський кінофестиваль. Там покаже картину "Пекло в раю" та інші короткометражки.

Після двох днів перегляду журі визначило переможців в обох номінаціях. Ними стали Микола Торяник та полтавська студія "Алекс" на чолі з Олександром Скрипником. Обидва отримали у подарунок принтери, які також можуть сканувати, робити копії. Загалом у заході взяли участь 11 митців із Полтави, Кременчука, Гадяча, Гребінки, Великої Багачки. Організатори пообіцяли, що наступного року фестиваль відбудеться знову.

Зараз ви читаєте новину «"Можу знімати кіно 20 годин на добу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути