четвер, 20 серпня 2009 18:50

Мощі Митрофана знайшли на кладовищі

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Настоятель Пантелеймонівської церкви в Полтаві Григорій Кислий показує ікону святителя Митрофана Воронезького, перемальовану з мощовика. Її автор — полтавський художник Петро Гоменюк
Настоятель Пантелеймонівської церкви в Полтаві Григорій Кислий показує ікону святителя Митрофана Воронезького, перемальовану з мощовика. Її автор — полтавський художник Петро Гоменюк

У четвер у Пантелеймонівській церкві Київського патріархату в Полтаві освятили ікону єпископа Митрофана Воронезького з частиною його нетлінних мощей. Її перемалювали з мощовика, який 2003 року знайшли на кладовищі в селі Витівка Полтавського району.

Настоятель церкви Григорій Кислий виносить із вівтаря скриньку. Дістає дві половини металевої ікони. На одній зображений Митрофан Воронезький, на іншій — напис "преставился святитель 1703 год. ноября 23 дня обретены его мощи 1832 года августа 6 дня".

У тій же скриньці частина мощей. Коли настоятель відкриває мішечок, в який ті загорнуті, чути приємний аромат ладану та воску.

— Наш бухгалтер хоронила дідуся, — розповідає священик. — Копачі в могилі знайшли мощовик. Він був темний. Не розібрали, що то ікона. Вирішили з цікавості розламати. Коли розділили навпіл — почули приємний запах. Зрозуміли, що то річ церковна, та віддали нашій працівниці. Вона й принесла мощі до церкви. Старожили розповіли, що на місці сільського кладовища проходив Чумацький шлях. Може, хтось загубив або вмисне залишив там мощовик.

Отець Григорій каже, спочатку не знали, якому святому належать мощі. Склали в скриню та поставили на престол у вівтарі.

— Тодішній єпископ Полтавської й Кременчуцької єпархії Євсевій сказав, що мощі з часом повинні себе проявити, — переказує священик. — Поступово зображення на мощовику стало чітким.

Побудеш біля мощей, і відразу стаєш здоровіший

Митрофан Воронезький був першим єпископом Воронезької кафедри в Росії. 20 років працював для церкви. Його шанував Петро І. Коли помер, російський цар допомагав нести його труну. 1832-го нетлінні мощі святого відкрили. Зараз вони зберігаються в Покровському соборі Воронежа.

— Благодать від них велика, — каже священик. — Побудеш біля мощей, і відразу стаєш здоровіший.

Ікону із зображенням Митрофана Воронезького виставили в скрині зі скляним верхом у центрі храму. Туди ж вклали мощі святого. Для служб її відкриватимуть, аби люди могли прикластися.

Настоятель храму планує розділити мощі Митрофана на кілька частин та обміняти в храмах на мощі інших святих.

— До Митрофана Воронезького прикладаються з молитвами про майбутнє дітей, — говорить отець Григорій. — Просять для них заступництва святого. Біля його мощей відбувалося багато зцілень хворих тілесними та духовними недугами, одержимих.


Полтава, мікрорайон Браїлки, бульвар Нестерова, 2/67 (зупинка вул. Новозаводська), Пантелеймонівська церква, щодня з 9.00 до 18.00. Тел. (0532) 56 64 09.

Зараз ви читаєте новину «Мощі Митрофана знайшли на кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути