четвер, 09 квітня 2009 17:48

Молоко хочуть продавати з аукціону

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Жителька Бабичівки на Глобинщині Ніна Капинос проціджує молоко обіднього надою. За низькими цінами здавати не хоче. Робить з нього сметану, сир, масло. Каже, тримати корову стало невигідно. На Глобинський маслозавод молоко від населення приймають по 1,2 г
Жителька Бабичівки на Глобинщині Ніна Капинос проціджує молоко обіднього надою. За низькими цінами здавати не хоче. Робить з нього сметану, сир, масло. Каже, тримати корову стало невигідно. На Глобинський маслозавод молоко від населення приймають по 1,2 г

Заводи знизили ціну на прийом молока від населення до 1,1 грн за літр. На підприємствах кажуть, до літа ціна ще впаде. Через те люди згодовують молоко домашнім тваринам. Корів по селах меншає. Аби зібрати достатньо сировини, полтавські підприємства купують молоко в сусідніх областях. У магазинах асортимент молочних виробів збіднів.

У продуктовій крамниці в мікрорайоні Сади-1 в Полтаві після обіду молока лишилося кілька пакетів.

— Пряженого вже немає, — говорить продавець. — Можна хіба рано захопити. Ціна на молоко та сама, але везти його почали менше.

Нині літр молока жирності 2,5% у магазині коштує 4,75 грн. За домашнє середньої жирності 3,75% селянам платять трохи більше гривні.

У Великій Павлівці на Зіньківщині торік селяни двічі страйкували проти низьких закупівельних цін на молоко. Збільшення вартості не домоглися.

— Більше страйкувати не будемо, — говорить голова місцевої сільради Яків Яреха. — Чув, у Рівненській області селяни проводять серед заготівельників аукціони. Здають тому, хто запропонує найвищу ціну. Ми в травні проведемо такий аукціон.

Торік у Зіньківському районі діяла спілка молокоздавачів. Були вони і в інших регіонах області.

— Канула в лєту через інертність самих селян, — говорить колишній голова Зіньківської спілки Іван Кулібаба. — Влада в ній також не зацікавлена. Торік ми піднімали селян на страйки, щоб добитися вищої ціни на молоко. Більше цього не буде. Думали будувати молокоприймальні пункти, брати членські внески, підписувати договори з підприємствами на тривалу співпрацю.

Половину сировини для заводів постачає населення. Держава передбачила для підприємств фінансову підтримку, але досі її не надала.

— Дотація буде вдвічі меншою, — говорить голова правління Пирятинського сирзаводу Віктор Гаркуша. — Ціну на продукцію ми підняти не зможемо. Доведеться менше платити за сировину населенню.

Брали б молоко за 2 гривні — люди збільшували б поголів"я

Керівник підприємства наголошує: проблема в тому, що молоко, яке приймають у населення, неякісне. Людям потрібно об"єднуватися. Так роблять у Європі, де фермери утворюють спільні господарства.

— У світі немає такого поняття, як молоко від населення, — говорить директор асоціації "Полтавамолоко" Сергій Зінченко. — За якістю це просто рідина білого кольору. Щоб молоко було якісним, воно не повинно контактувати із зовнішнім середовищем. У літній період, аби молоко не скисало, люди додають у нього соду, сечу, сіль. Розводять водою, знімають вершки. Стежити за якістю мають молокоприймальні пункти. Селяни мусять укрупнювати свої господарства, застосовувати механічне доїння.

Мінімальну ціну на молоко, яку повинні платити людям, установлює Кабмін. Такого рішення досі не прийняли.

— У тому, що ріжуть худобу, винні самі заводи, — зауважує Володимир Коцевол з обласного Головного управління агропромислового розвитку. — Вони не хочуть підписувати з селянами договори на тривалу співпрацю. Брали б молоко за 2 гривні — люди збільшували б поголів"я і була сировина.

Коцевол радить селянам об"єднуватися та диктувати умови молокозаводам. Укладати з ними довгострокові договори. І самим дотримуватися їхніх умов.

Зараз ви читаєте новину «Молоко хочуть продавати з аукціону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути