Ексклюзиви
четвер, 13 січня 2011 16:20

Молодь хоче працювати в офісах

Автор: фото: Сергій Рибалко
  Учениці Полтавської спеціалізованої школи №5 біля терміналу для вибору професій
Учениці Полтавської спеціалізованої школи №5 біля терміналу для вибору професій

Роботодавці в Полтаві шукають людей робітничих професій. Із початку кризи кількість вакансій скоротилася вдвічі, зарплатня також.

У Полтавській спеціалізованій школі №5 гурт старшокласниць скупчився біля терміналу, який установив центр зайнятості. Розглядають професії та їх характеристики. Довго сміються з професії дояра.

— Послє закінчення школи хочу отримать професію юриста, — говорить 10-класниця Тетяна Соболь, 15 років. — Знаю, шо влаштуватися на роботу важко, того шукатиму не тільки в центрі зайнятості, але і через знайомих.

Полтавські кадрові агентства та міський центр зайнятості розповідають, сьогодні найпопулярніші спеціальності — продавець, токар, зварювальник.

— Роботодавцям потрібні люди робочих професій, — розказує 22-річна Олена Полярчук з Українського бюро працевлаштування. — Причому заробітна платня відносно висока. Наприклад, продавці, механіки, кондуктори в середньому отримують півтори тисячі гривень, продавці-консультанти — від 800, водії та водії-експедитори від 3–4 тисяч гривень. Ці спеціальності повинна здобувати молодь після школи, якщо хоче десь працювати. Завжди є попит на гарних менеджерів та бухгалтерів.

Ефективний спосіб знайти роботу — стати на облік у центрі зайнятості та одночасно кількох кадрових агентствах. Останні напряму працюють із роботодавцями. Ще один спосіб — перевчитися.

— Змінити професію може кожен, — пояснює директор міського центру зайнятості Оксана Попова, 34 роки. — Здійснюємо перепрофнавчання лише на робітничі професії. Навіщо юристові рік сидіти без роботи, якщо можна перевчитися на продавця, водія, електромонтера або механіка. Навчання триває від трьох до шести місяців і є безкоштовним. На жаль, багато людей цього робити не хоче. Вважають принизливим, нижче власного достоїнства. Молодь хоче працювати в офісах. Можливо, через це кількість безробітних збільшилася. Якщо раніше в день приймали близько 40 осіб, то зараз до 70.

Полтавці вважають, найефективніше шукати роботу через знайомих. Більшість так працевлаштовується.

Зараз ви читаєте новину «Молодь хоче працювати в офісах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути