четвер, 24 грудня 2009 14:02

Миколу Долину поновили на посаді голови райдержадміністрації
8

 Протягом року "Газета по-українськи" писала про незліченну кількість людей та їхні резонансні, героїчні, неймовірні та навіть дивні вчинки. Вибрали ті, які найбільше вразили громадськість. Вони увійшли до редакційного рейтингу "Люди року". Жінки були малоактивними, тому вісімка представлена тільки чоловіками.


БОРЕЦЬ РОКУ
Микола Долина, 53 роки, голова Новосанжарської райдержадміністрації

16 грудня президент поновив Миколу Долину на посаді голови Новосанжарської райдержадміністрації, бо Вищий адмінсуд України скасував рішення сесії Новосанжарської райради про недовіру йому. До цього Микола Долина півтора року боровся за поновлення на посаді. Його звинуватили в незаконному наданні дозволу на проведення робіт Полтавській газонафтовій компанії на земельних паях жителів Нехворощі. До того землі там орендувало сільгосппідприємство "Чиста криниця", власником якого є голова райради Юрій Лебедин.


ДВІРНИК РОКУ
Андрій Река, 55 років, селищний голова Нових Санжар

Нові Санжари втретє посіли перше місце серед селищ і райцентрів на всеукраїнському конкурсі чистоти та благоустрою. Селищний голова Андрій Река нарівні з громадянами бере участь у загальних суботниках.
У березні неподалік ринку відкрили безкоштовний громадський туалет. Плату за відвідування туалету не беруть. До цього жителі райцентру користувалися старою вбиральнею, якій понад 40 років. У квітні за проектом Реки в центрі селища біля будівлі суду і прокуратури встановили перший в Україні антикризовий пам"ятник — дерев"яний стовп із молотом. По ньому можна бити, щоб залишати весь негатив від кризи.
У Нових Санжарах на 10 тис. жителів установлено 250 урн. Селищем їздить чотири "екологічні карети" — триколісні велосипеди з ящиками, в які двірники збирають сміття.


МАНДРІВНИК РОКУ
Олег Рябо, 54 роки, скульптор із Комсомольська

78 днів подорожував велосипедом. Виїхав 25 травня із міста Комсомольськ на Полтавщині і доїхав до Комсомольська-на-Амурі в Хабаровському краї Росії. Подолав відстань 10 170 км. Додому повернувся 13 серпня. Назад до Хабаровська їхав потягом, а звідти добу летів літаком. Якби повертався велосипедом, то додому приїхав би тільки в листопаді.
— Мріяв про це ще зі шкільних уроків географії, — каже Олег Юрійович. — Готуватися почав за рік — тренувався двічі на день, щодня пробігав 10–15 кілометрів для загартовування серця. У поїздці мав при собі запас продуктів на добу, гігієнічні засоби, змінні в"єтнамки, водонепроникний костюм.
Олег Рябо збирається написати книжку про мандрівку.


РИБАЛКА РОКУ
Олександр Козаченко, 47 років, викладач Гадяцького училища культури

На річці Псел поблизу Гадяча в серпні упіймав сома довжиною в людський зріст — 155 см. Рибина важила 25 кг.
Чоловік займався підводним полюванням під час походу на байдарках.
— На глибині 10 метрів побачив пеньок, а там рило стирчить, — згадує. — Ударив із рушниці по ньому — і попав. Трохи розгубився, а сом під корч пішов. Гарпуном його пронизав навиліт. Винирнув, щоб схопити повітря, і вернувся назад. Коли сом заспокоївся — почав за жабри тягнути нагору.
Із рибою боровся хвилин 15.
— Це мій найбільший улов за життя, — говорить. — Підводним полюванням займаюся 30 років. Ниряю без аквалангу, лише маска та трубка.
М"ясо сома Олександр роздав друзям. Із голови рибини зробив опудало на згадку.


БЛАГОДІЙНИК РОКУ
Олександр Мамай, 41 рік, голова Громадського об"єднання "Наш Дім — Полтава"

Півроку тому підприємець Олександр Мамай створив Громадське об"єднання "Наш Дім — Полтава". Об"єднання роздало понад 25 тис. продуктових наборів ветеранам, учасникам та інвалідам війни, пенсіонерам, які отримують пенсію, меншу за мінімальну, дітям-інвалідам та інвалідам із дитинства, соцпрацівникам і багатодітним сім"ям. Також Олександр Мамай допомагає малозахищеним полтавцям, спортсменам, обдарованим дітям, медичним закладам. Три роки допомагає християнському реабілітаційному центру для нарко- та алкозалежних "Благодать". Понад рік забезпечує додаткове харчування дітям-пацієнтам психлікарні.
Цього року Олександра Мамая визнали переможцем Національного конкурсу "Благодійник року-2009" у номінації "Бізнесмен". Членів журі вразило те, що його номінували на участь у конкурсі шість різних полтавських організацій.


ТУРОПЕРАТОР РОКУ
Андрій Матковський, 45 років, мер Полтави

Упродовж року Андрій Матковський неодноразово наголошував на необхідності розвитку Полтави як туристичного центру. Вбачав у цьому шлях до подолання фінансової кризи. Головним трампліном розвитку туризму називав 300-річчя Полтавської битви, яке відзначали в червні–липні.
У місті й на вокзалах не було жодного дороговказу англійською мовою. Вказівники були тільки вздовж прямої дороги до музею Полтавської битви в Яківцях під Полтавою, яку збудували в обхід Зіньківського залізничного переїзду біля дендропарку. Екскурсії іноземними мовами в музеях міста не проводили. Англійською, польською, французькою та німецькою можна було послухати екскурсію тільки в музеї історії Полтавської битви. Незважаючи на це, до Полтави за три дні липня приїхали близько 5 тис. іноземних туристів. Прибуток міських музеїв за ці дні дорівнював піврічному за минулий рік.


ДЕМБЕЛЬ РОКУ
Валерій Асадчев, 56 років, голова Полтавської облдержадміністрації

Президент України Віктор Ющенко призначив Валерія Асадчева головою облдержадміністрації у травні 2006-го. Тепер, коли термін Ющенка добігає кінця і не відомо, хто буде наступним президентом, Валерій Михайлович роздумує над тим, чим буде займатися далі. Заявив, що піде у відставку, якщо чинний президент зазнає поразки.
— Не виключено, що можу піти навіть у разі перемоги Віктора Андрійовича, — говорить. — Вважаю, що завдання, які переді мною поставив президент, в області ми реалізували. Не просто розриватися між Києвом і Полтавою. У Києві в мене живе донька, у Полтаві — прийомні сини. Дружина постійно їздить туди-сюди. У столиці кинув університет. Мав там кафедру, студентів. Я все-таки економіст, хотів би повернутися до законотворчої діяльності. Бачу, у парламенті сьогодні немає людей, які можуть писати закони, пропонувати ідеї.


РЯТУВАЛЬНИК РОКУ
Руслан Ліненко, 34 роки, командир відділення Лубенського міського управління МНС

Рятувальником року керівництво Головного управління МНС України у Полтавській області назвало Руслана Ліненка. Відзначають його професіоналізм і вміння орієнтуватися в складній надзвичайній ситуації. З іншими рятувальниками чоловік брав участь у ліквідації тритижневої пожежі на торф"яниках на Оржиччині. Під його керівництвом оперативно підняли фуру з газоліном, що перекинулася біля села Луки під Лубнами. У разі витікання горюча рідина могла затопити село.

Зараз ви читаєте новину «Миколу Долину поновили на посаді голови райдержадміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути