пʼятниця, 05 вересня 2008 16:45

Лохвичани вшанують героя війни Росії з Чечнею

Наступної суботи, 13 вересня, у Лохвиці святкуватимуть День міста та 65-ту річницю визволення від фашистів.

При в"їзді до Лохвиці з боку Гадяча на пагорбі добудовують каплицю на честь ікони "Всіх скорботних Радість". Її відкриють за тиждень. Освятить каплицю отець Михаїл із православної церкви Московського патріархату.

— Вона споруджена на знак скорботи про лохвичан, які загинули в роки репресій і голодомору, — каже секретар Лохвицької міськради Наталія Мірошник, 53 роки. — Збудована завдяки шляхетному внеску 27 місцевих підприємців. Хто зміг, зробив трудовий внесок. Це інженер по благоустрою Микола Бобоня, художник Володимир Лузан і багато інших. Організувала та згуртувала всіх мер Лохвиці Надія Солонець.

— Робітники будують каплицю на добровільних началах, — каже Віктор Радько із комунального господарства. — Вона буде дещо схожою на ту, що над трасою на межі Лохвицького та Роменського районів на Сумщині.

Вартість будівництва — приблизно 20 тис. грн.

Також на схилі над трасою зроблять напис "Лохвиця вітає вас". Для цього спеціальним способом зняли ґрунт. Поклали плівку, щоб не проростала трава. Насипали гравій червоного кольору, що привезли із Ромен.

У День міста на будинку на вул. Приліпіна, 23 відкриють меморіальну дошку лохвичанину, Герою Росії, гвардії майору Павлу Гапоненку. Колись він жив у тій будівлі. До другого класу навчався в Лохвицькій школі N2. Потім вступив до суворовського училища в Мінську. Навчався в Харкові в танковому кадетському корпусі. Після розпаду Радянського Союзу потрапив у десантні війська на Далекий Схід. Звідти — в Чечню.

— Там геройськи загинув, — розповідає Мірошник. — Його смерть нагадувала подвиг Олександра Матросова. Ціною свого життя порятував 13 молодих солдатів. Бойова машина з екіпажем виконала завдання.

Звання Героя Росії присвоїли посмертно. У батьків Павло Миколайович був один. Батько невдовзі помер із горя, мати прожила ще кілька років, бідувала.

— Від міськради ми надавали допомогу, про неї піклувалася депутат Тетяна Гармаш, — зазначає Наталія Миколаївна.

Жителька вулиці виявила бажання перейменувати її на честь героя. Меморіальну дошку замовила своїм коштом хазяйка ритуальної контори на вул. Леніна.



Афіша святкування Дня міста в Лохвиці 13 вересня


9.30 — легкоатлетичний пробіг на центральній частині вул. Перемоги.

12.00 — програма "Зіроньки Лохвиччини — спортсмени" в районному Будинку культури.

15.00 — відкриття каплиці на честь ікони "Всіх скорботних Радість" біля в"їзного знаку до міста на вул. Леніна (Благодарівка).

16.00 — відкриття меморіальної дошки лохвичанину, Герою Росії, гвардії майору Павлу Гапоненку на вул. Приліпіна, 23.

16.30 — відкриття дитмайданчика в Центральному сквері.

17.00 — розважальний конкурс "Міні-міс Лохвичаночка" серед вихованок дитсадків у Центральному сквері.

18.00 — виставка-конкурс композицій із природних матеріалів на тему "Є на світі така країна..." у Центральному сквері.

19.30 — церемонія нагородження переможців міського рейтингу популярності "Золота вежа" серед водіїв підприємств Лохвиці, багатодітних матерів у Центральному сквері. Також мер відзначить грамотами та преміями в 25 грн мешканців, які дбають про імідж міста, красиво впорядковуючи територію біля свого двору, вирощуючи там квіти.

21.00 — феєрверк.

21.00–23.00 — дискотека в Центральному сквері.

Вхід на всі заходи вільний.

Зараз ви читаєте новину «Лохвичани вшанують героя війни Росії з Чечнею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути