четвер, 13 серпня 2009 17:40

Леонід Немченко обігріває теплиці дровами

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Фермер із Малого Кобелячка на Новосанжарщині Леонід Немченко показує помідори, що достигають в одній із 17 його теплиць
Фермер із Малого Кобелячка на Новосанжарщині Леонід Немченко показує помідори, що достигають в одній із 17 його теплиць

Фермер із села Малий Кобелячок Новосанжарського району 39-річний Леонід Немченко має в господарстві 17 теплиць. Він годує огірками та помідорами кілька районів та обласний центр. Говорить, ціни на цьогорічні овочі значно вищі за торішні. Минулоріч фермери-овочівники працювали в збиток.

Кожна теплиця в господарстві Немченка має довжину 100 м, ширину — 8. Загалом тепличне господарство займає понад 1 га землі.

— Починав із двох соток під плівкою, — розповідає. — Щороку ставив нові теплиці. Набивав усе більше ґуль. Не одна новенька іномарка в трубу вилетіла. Доводиться ж усьому на власному досвіді вчитися.

Згадує, як заробив стартовий капітал. 15 років тому посіяв на кількох сотих землі цибулю. Продав її на ринку і вторгував близько 700 доларів. Наступного року посіяв цибулю в теплиці. Думав, збере врожай раніше за інших і заробить більше грошей. Але, як виявилося, не всі сорти цибулі придатні для вирощування в закритому ґрунті.

Про нинішні прибутки говорить неохоче. Каже, зароблене можна обчислити сотнями тисяч гривень.

— Може, хто й заздрить, бачачи, як я щодня помідори та огірки на ринок вивожу і готівку маю, — розмірковує городник. — Так він же затрат не рахує. Он ті чотири теплиці накрив угорською плівкою. На це 36 тисяч гривень пішло. Як насінина — так одна гривня. Добрива по 20 гривень за кілограм, зарплатня людям.

Фермер зізнається, що позичає гроші на розвиток справи.

Мільйонером не стану. Не той бізнес

— Беру лише в людей. Із банками не зв"язуюся, — мружиться. — Мільйонером не стану. Не той у мене бізнес.

Помідори Немченко вирощує лише голландські та російські. За 15 років спробував близько 100 сортів. З огірками визначився — 90% зайнято російським гібридом "Кураж". Крім томатів і огірків, саджає перець і ранню капусту, але небагато.

Із сучасних технологій Леонід Немченко використовує крапельне зрошення й освітлювальні лампи. Теплиці обігріває дровами.

— Не розумію городників, які працюють без крапельного зрошення, — розводить руками. — Це в мене п"ять працівників лише б поливом займалися. А так поклав трубки — і капає.

У господарстві Немченка працюють 10 осіб. Дружина Вікторія продає овочі.

— Може, під зимові теплиці доведеться площі скоротити, бо енергоносії дорогі, — скаржиться фермер.

Помідори оптом продає по 1,5 грн за кілограм. Їх через спеку цього року вродило багато. На ринку в Полтаві томати продають удвічі дорожче. Ціна на огірки в Немченка — 1–1,5 грн.

— Усе в мене гарно, все добре, — усміхається. — От тільки курити почав через овочі. Років п"ять тому, як загинула від морозу ціла теплиця, так і закурив.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Немченко обігріває теплиці дровами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути