понеділок, 26 грудня 2011 06:30

Користувачам брешуть про швидкість інтернету

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

У Полтаві інтернет-провайдери продають користувачам пакети з максимальною швидкістю. Насправді швидкість з'єднання в більшості значно нижча. У місті працюють п'ять великих інтернет-провайдерів: "Воля", "Тріолан", "Київстар", "Оптінет" та "Ого" від "Укртелекому".

— Переїхала жити на зйомну квартиру й вирішила підключити інтернет, — розповідає полтавка 31-річна Інна. — Вибрала від "Волі", бо в під'їзді інших кабелів не було. Сусіди жартували, що майстра треба викликати на першу половину для, аби дійшов до пізнього вечора.

Інна розповідає, майстер прийшов у назначений час.

— Почала розпитуватися за швидкість. А він сміється. Каже, у центрі Полтави зроду не було швидкості інтернету на 100 мегабіт. Говорить, усі системи застарілі. Швидкість набігає не більш як 30. Скільки користувачів є в під'їзді, на тих швидкість і ділиться. Оновлені системи тільки в спальних районах, але і там інтернет більш як 50 мегабіт не розганяється.

У жодного провайдера обласного центру немає максимальної швидкості.

— Щоб дивитися фільми онлайн і працювати із сайтами, достатньо 8 мегабіт, — говорить 24-річний Сергій Юнченко. — Така швидкість часто буває у "Волі". Її фішка — швидке обслуговування. Якщо інтернет зникає або працює погано, дзвониш у сервісний центр. З'єднання треба чекати довго, бо оператори сидять у Києві. Але як додзвонишся, тобі наче маленькому об'ясняють, що зробити.

Раніше Сергій користувався інтернетом "Ого".

— Провайдер гарний тим, що з нетом іде безкоштовний вай-фай, і по грошам не кусається. Але коли включав інтернет, був поганий телефонний зв'язок.

Найбільшу швидкість інтернету в Полтаві пропонує провайдер "Тріолан". На його офіційному сайті заявлена швидкість 1000 Мб/с. Пропонують дивитися телебачення через інтернет. Але полтавці нарікають, якщо викликають майстра, чекають кілька днів.

— Більше року тому підключила "Тріолан", — говорить 23-річна Вікторія. — Маю швидкість до 100 мегабіт за секунду. Максимальної не бачила, але в порівнянні з іншими інтернет-провайдерами він просто літає.

Компанія "Оптінет" пропонує найнижчі ціни за інтернет.

— Пользуюсь п'ятий год і ні разу не викликала майстра, — каже полтавка 21-річна Каріна. — Із комп'ютера можна дзвонити. Для цього треба купити гарнітуру, а з сайта провайдера встановити спеціальну програму. Вхідні дзвінки безкоштовні, якщо дзвониш на городський телефон — беруть 5 копійок за хвилину, по Україні від 34 до 50 копійок, а на мобільний 1 гривню.

Люди говорять, майстри "Оптінету" можуть обдурити.

— Якось майстер прийшов до хлопця, щоб підключити інтернет, — говорить 32-річний Руслан. — Узяв за це 50 гривень, хоча мав робити безплатно. Про таке довідалося керівництво, майстра звільнили, а гроші вернули.

Менш як рік тому в обласному центрі з'явився інтернет від "Київстару".

— Провела два місяці тому, — говорить 28-річна Ганна Іванничук.

— У мене мобільний зв'язок також від "Київстар". Тепер коли плачу за інтернет, провайдер нараховує таку ж суму на мобільний телефон. Правда, за останній місяць швидкість інтернету впала.

32-річний Руслан, прізвища не називає, п'ять років працював майстром із налаштування інтернету. Каже, чим більша компанія, тим гірше обслуговування.

— Якість інтернету залежить від кількості підключених до мережі людей і потужності комп'ютера, — пояснює.

Розповідає, щоб через повільний інтернет користувачі не подали до суду, у контракті провайдери пишуть максимальну швидкість, але не вказують мінімальної.

Зараз ви читаєте новину «Користувачам брешуть про швидкість інтернету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути