Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2008 18:58

Контрактників-військових набирають більше від плану

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  13 лютого солдати постово-патрульної служби Полтавського зонального відділу військової служби правопорядку Сергій Коваленко (справа), Віталій Самусенко (посередині) та Ілля Маньков (зліва) ідуть на чергування. Вони служать за контрактом перший рік
13 лютого солдати постово-патрульної служби Полтавського зонального відділу військової служби правопорядку Сергій Коваленко (справа), Віталій Самусенко (посередині) та Ілля Маньков (зліва) ідуть на чергування. Вони служать за контрактом перший рік

Майстер лісового господарства 37-річний Сергій Гонта чотирнадцятий рік служить за контрактом у Полтавському зональному відділі військової служби правопорядку. У країнах СНД таку службу називають військовою поліцією.

Чоловік був миротворцем в Югославії та Іраку. Нині він сержант, командир відділення взводу охорони. Отримує 1127 грн зарплатні.

— Сім"я існує лише на мою зарплату. Дружина зараз ніде не працює. Доньку ні з ким лишити. Їй п"ять років. Скоро піде в школу. А я зранку до ночі на роботі, — говорить Гонта. — Живемо в кімнатці на банно-пральному комбінаті. Спасибі, начальство підсобило.

У Гонти це вже п"ятий контракт.

— 1998 року звільнився, бо командир взводу не пускав на навчання. У мене саме були державні екзамени в Лубенському лісовому технікумі. А тоді знову поновився, — каже чоловік. — Через три роки буду пенсіонером. Хоч і мінімальну платитимуть, а все ж буде якась добавка до зарплати.

Торік на службу за контрактом у військкоматах Полтавщини відібрали 279 осіб — це на 19 більше за норму. 15 із них — жінки. У січні уклали 38 контрактів на службу.

— Кількість бажаючих постійно збільшується. Зарплату їм підвищили. Залежно від вислуги платять 800–1200 гривень. Заяву бажаючі подають у будь-який військкомат чи навіть військову частину. Вони повинні мати початкову військову підготовку чи вищу освіту. Проходять медогляд та складають залік із фізпідготовки — бігають 100-метрівку, підтягуються на перекладині, — розповідає старший офіцер обласного військкомату Едуард Бородай. — Здають тести на морально-ділові та професійні якості.

Найбільше, 86 солдатів, служать у Миргородській авіаційно-винищувальній бригаді. Там невдовзі планують побудувати для них гуртожиток. 22 полтавці — у військах берегової охорони в Севастополі, дев"ять — у сухопутних військах у Новограді-Волинському на Житомирщині.

У Полтавському зональному відділі військової служби правопорядку працюють лише контрактники. Нині їх 38. Вони стежать за правопорядком на території військових частин та містечок, у громадських місцях. Торік сюди за контрактом прийшли 10 солдатів.

19-річний полтавець Олександр Косенко за фахом спеціаліст з електротехніки. Із 1 вересня 2007-го охороняє заарештованих на гауптвахті. Там за вироком суду відбувають покарання військовослужбовці до півроку. За місяць служби чоловік отримує 765 грн.

— Після закінчення коледжу я півроку складав комп"ютери на фірмі "Золотий слон". Там мав до півтори тисячі на місяць. Але постійно тягнуло в армію, — каже Олександр. — У мене батько — майор, працює в Полтавському військовому госпіталі. Та якби пішов на строкову, не зміг би вищу освіту отримати. А тут паралельно навчаюся на інженера комп"ютерної електротехніки в Харківській національній політехнічній академії.

Із усіх контрактників кімнати в гуртожитках Полтавського гарнізону дали лише дев"ятьом. Решта солдатів живуть у знайомих та в орендованих квартирах.

— Військові роками стоять у черзі на квартири, — говорить юрисконсульт служби правопорядку капітан Андрій Пупенко. — Є офіцери, які з 1994 року чекають.

Зараз ви читаєте новину «Контрактників-військових набирають більше від плану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути