понеділок, 26 березня 2012 06:30

Кімнати в гуртожитках приватизовують роками

Автор: Фото: Сергій РИБАЛКО
  Світлана Журавель показує свою кімнату у гуртожитку по провулку Шевченка, 11 у Полтаві
Світлана Журавель показує свою кімнату у гуртожитку по провулку Шевченка, 11 у Полтаві

У Полтаві мешканці гуртожитку на пров. Великий, 2а третій рік не можуть приватизувати кімнати. Будівля належить акціонерному товариству "Полтавський завод газорозрядних ламп". Від часу поселення він не прописав людей у кімнатах.

Із кухні на третьому поверсі гуртожитку виходить 47-річна Олена Кібальник:

— Кімнату дав завод 20 років тому. Але в документах написав тільки адресу, номера комнати не вказав. Пішли в паспортний стол. Там сказали, прописати не можемо, бо у гуртожитку немає окремого входу для сімейних та одиноких і антисанітарія, бо давно не ремонтувався. Послали у суд, щоб дав дозвіл на прописку.

У гуртожитку живуть понад сто сімей. Частина кімнат без номерів. В одну заходить 24-річний Олександр.

— Живу разом з мамою, — говорить Олександр, вмикає електричний чайник. — В общежитії немає душу, миємося з тазіка, але все одно приватизувати хочемо, бо зараз за кімнату платим 200 гривень у місяць. А якщо знімати квартиру, то це буде 1,5 тисячі. Таких грошей немає.

У двері стукає Микола Володимирович, 56 років. Розповідає, прописався в кімнаті, тепер готує документи на приватизацію:

— Рішеніє про прописку разом з дружиною получив через суд. А в паспортному столі все оформили через три-чотири дні. Чув, потім частина жильців також у суд пішли. Іск подавали окремо від кожної сім'ї, бо кожен по-своєму отримав квартиру, хтось купив, а хтось від заводу получив.

Приписані мешканці кажуть, у квітні буде засідання в міськраді, де вирішать, чи дозволити їм приватизацію.

— Не думаю, шо дозволять, — говорить 25-річний хлопець. Не називається. — Легше людей виписати, а будинок продати. Знаю, у Кременчуці визнали недєйствітєльними ордери на кімнати в общєжитіях, які видавали комунальні служби. Кажуть, їх отримали через хабарі.

У гуртожитку на пров. Шевченка, 11 жителі не можуть приватизувати кімнати, бо дім в аварійному стані.

— У нас гуртожиток розділений на секції, загальний під'їзд і входи до жилих рукавів, як у комуналці, — розповідає 48-річна Світлана Журавель із кімнати на третьому поверсі. — Під'їздом, підвалом і дахом мають займатися комунальні служби, а тут самі порядкуємо. Капітального ремонту не проводили більш як 10 років. Дім на балансі товариства "Житлова управляюча компанія". Вони через брак грошей палець об палець не ударили. Рішили стать комунальною власністю міста, а тепер город не приймає, бо й у нього немає грошей на капітальний ремонт. А якщо його не зробити, приватизувати кімнати не дозволять, закон запрєщає. Знаю, майже всі гуртожитки міста в аварійному стані.

— Зараз готуємо документи в суд, щоб він виніс рішення приєднати нас до комунальної власності, — додає Світлана Журавель, показує товсту чорну теку. — Тоді город должен буде сдєлать ремонт. Після цього зможемо оформити документи на приватизацію.

302

родини приватизували торік кімнати в гуртожитках області. На Полтавщині 169 гуртожитків. З них 77 державної та 73 — комунальної власності. 19 включені до статутних капіталів товариств. У 30 комунальних гуртожитках дозволена приватизація.

 

Відмовляють військовослужбовцям і хворим на туберкульоз

— На приватизацію мають право ті, хто не має житла і не менш як п'ять років офіційно мешкає у гуртожитку, — пояснює Антоніна Мелащенко з головного управління житлово-комунального господарства області. — Не можна приватизувати приміщення, призначене для тимчасового проживання, під час навчання чи роботи за контрактом, коли живуть там без прописки. Відмовляють військовослужбовцям, хворим на туберкульоз, людям, які проживають в соціальних гуртожитках.

Щоб оформити приватизацію, пишуть заяву, подають довідку про склад сім'ї, копію договору найму житлової площі, документи про пільги. Свідоцтво на право власності житловими приміщеннями реєструють у бюро технічної інвентаризації. Видача свідоцтва коштує 71 грн. За інвентаризацію і реєстрацію прав власності платять окремо.

 

Зараз ви читаєте новину «Кімнати в гуртожитках приватизовують роками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути