четвер, 28 січня 2010 17:52

"Керівники то з Києва, то з Харкова вирішували тут корпоративні інтереси"

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Євген Томін (у центрі) 1 березня 2003-го куштує вареники на презентації Сорочинського ярмарку в Києві. Через п’ять місяців його звільнили з посади голови Полтавської облдержадміністрації. Позаду Томіна — керівник Сорочинського ярмарку Світлана Свищева. На
Євген Томін (у центрі) 1 березня 2003-го куштує вареники на презентації Сорочинського ярмарку в Києві. Через п’ять місяців його звільнили з посади голови Полтавської облдержадміністрації. Позаду Томіна — керівник Сорочинського ярмарку Світлана Свищева. На

У день інавгурації нового президента України голова Полтавської облдержадміністрації 56-річний Валерій Асадчев подасть у відставку. Бо не підтримує обох кандидатів на посаду глави держави. Зараз він у відпустці, лікується в Трускавці на Львівщині.

Губернатором Асадчев був три з половиною роки. Тепер хоче повернутися до Києва. Займатиметься законотворчою діяльністю.

Наступником на своє місце від "регіоналів" бачить голову Полтавської облради Олександра Удовіченка. Також гідним посади вважає керівника виборчого штабу Віктора Януковича на Полтавщині, народного депутата Олександра Попова. До роботи у Верховній Раді той був мером міста Комсомольськ.

Припускає, від БЮТу губернатором можуть поставити нинішнього мера Полтави Андрія Матковського:

— Але за нього в області буде проводитися відверта антидержавна, антиукраїнська політика.

Також пророкує після виборів заміну голів усіх райдержадміністрацій області.

З-поміж керівників ОДА єдиним корінним полтавцем був Анатолій Кукоба. На цю посаду не було кого призначити, тож попросили його. Областю він керував чотири з половиною місяці, а потім повернувся на посаду мера Полтави.

Кукоба мав агітувати за Леоніда Кучму на виборах президента, бо тоді в області в того було вдвічі менше прибічників, ніж у комуніста Петра Симоненка.

Зараз Кукобі 61. Три роки як пішов із великої політики. Почесний голова створеного ним Фонду захисту і підтримки талановитих дітей та обласної Федерації футболу. На дачі вирощує троянди.

Нормальному чоловіку там робити нічого — з"їдять

Після Кукоби ОДА очолив Євген Томін. Він народився в Казахстані. Там його батьки піднімали цілину. За освітою — зооінженер. Трудову діяльність починав у радгоспах. Чотири роки очолював райвиконком у Броварах на Київщині. Звідти його забрали на керівні посади до Київських обласної ради і облдержадміністрації. Керівником виконавчої гілки влади на Полтавщині був майже три з половиною роки. Після того пішов із державної служби й працював гендиректором компанії "Украгролізинг" у Києві, яке продає аграріям техніку на виплату. Рік тому перейшов в освітню галузь. Тепер йому 59 років, працює проректором із науково-педагогічної роботи Київського національного університету ім. Шевченка. Торік захистив дисертацію, став кандидатом сільськогосподарських наук.

Замість Томіна призначили Олександра Удовіченка. Він не корінний полтавець (народився на Харківщині), проте кар"єру робив саме в Полтаві. Це чи не єдиний доморощений політик такого ґатунку. Решту керманичів області присилали з інших регіонів.

Удовіченко очолював обласний комсомол. Після розпаду Радянського Союзу пішов у банкіри — керував в області "Приватбанком". Звідти його забрали на посаду голови ОДА.

— Коли знімали губернатора області Євгена Томіна, сюди знову планувалася людина з-за меж Полтавщини, — зазначив Олександр Удовіченко на прес-конференції торік у вересні. — Область дуже втратила, адже керівники то з Києва, то з Харкова вирішували тут свої корпоративні інтереси, використовуючи наші промислові й аграрні ресурси. Тоді й постало питання переломити ситуацію та створити регіональну команду управлінців, яка б захищала інтереси області.

На цій посаді Удовіченко протримався два роки, доки не змінилася влада в країні. Тоді повернувся у "Приватбанк". Три роки тому його обрали головою Полтавської обласної ради, де й працює зараз. Підтримує Віктора Януковича. У разі перемоги лідера Партії регіонів на президентських виборах Удовіченко може вдруге очолити ОДА.

Заявив, що не поїде працювати до Києва:

— Це не для мене. Посада міністерська — сьогодні заштатний чиновник, який сидить і думає, де б прокормитися — з маслом чи з ікрою. Корупція вражає. Нормальному чоловіку там робити нічого — з"їдять.

У банкіри ("Промінвестбанк") також пішов голова ОДА 1994–1998 років Микола Залудяк.

Іще один керівник області — соціаліст Степан Бульба — займається партійною роботою на Полтавщині. Облдержадміністрацію він очолив після помаранчевої революції. Через рік пішов народним депутатом у Верховну Раду, але через перевибори залишився без високого чину.

Зараз ви читаєте новину «"Керівники то з Києва, то з Харкова вирішували тут корпоративні інтереси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути