понеділок, 20 серпня 2012 06:45

Ігор Сірик: "Будівництво — локомотив економіки, дозволяє розвивати всі виробничі галузі"

Автор: Фото з особистого архіву Ігоря Сірика
  Ігор Сірик: ”Квартири у новобудовах зводять використовуючи нові технології і якісні матеріали”
Ігор Сірик: ”Квартири у новобудовах зводять використовуючи нові технології і якісні матеріали”

— За останні п'ять-шість років ціни на житло не зростали. 2007-2008-го квадратний метр нерухомості коштував близько 6,5 тисячі гривень, на тому рівні і лишився. Тільки курс долара виріс майже наполовину. Зменшилася рентабельність забудовника, бо всі будівельні матеріали, енергоносії піднялися в ціні. Тому сьогодні більшою популярністю користується так зване соціальне житло, вартість якого близько 5 тисяч гривень за "квадрат" площі. Але навіть на таке черга не стоїть. Влада розказує про ріст економіки, покращення життя. Простий люд, напевно, по-іншому все бачить. Сьогодні придбати квартиру можуть одиниці, — каже Ігор Сірик, генеральний директор компанії "Будінвест СМ", одної з найпотужніших в області.

З якими проблемами частіше стикаються забудовники?

— Їх вистачає. Будівництво має кілька етапів: від виділення земельної ділянки до введення будинку в експлуатацію і передачу його ОСББ. На етапі проектування отримуємо технічні умови з підключення будинку до інженерних мереж. Одна з найбільших проблем — співпраця з "Обленерго". Це монопольна організація, яка диктує свої кабальні умови. Вони за рахунок забудовника хочуть зробити все одночасно — поміняти, відремонтувати, звести та ще й безкоштовно забрати електромережі на свій баланс. З цим зіштовхуються забудовники не лише в Полтаві, а й по Україні. Вважаю, держава повинна впливати на цю монополію і регулювати відносини між забудовником та "Обленерго".

Інша проблема — невідселення населення із будинків, непридатних до експлуатації. Якщо є генеральний план забудови кварталів, то держава повинна допомагати на законодавчому рівні вирішувати відносини з людьми, які мріють за свої 20 квадратних метрів в аварійному будинку отримати розкішні квартири у центрі міста удвічі більші за площею.

Зараз підвищується собівартість житла. Скоро настане час, забудовникові буде просто невигідно працювати. Доведеться або підняти ціну на нерухомість, або піти з будівництва взагалі. Був період, нашу галузь вважали однією з найбільш перспективних і прибуткових. Сьогодні будівництво — це кропітка праця та невеликі прибутки.

Але уряд і президент говорять про підтримку програми "Доступне житло". Існує нині держзамовлення?

— Державне замовлення — це програми, що стосуються соціального помешкання, для молоді, військовослужбовців. Вони розраховані на підтримку громадян, які планують брати участь у таких програмах шляхом компенсування відсотків за кредитами. Мабуть, дуже "гарні" умови отримання кредитів. Днями по радіо чув, у програмі "Доступного житла" кредити отримали лише 144 людини. Це в межах України. Кредит виділяють на 15 років. А так як маємо дуже "стабільну" економіку, людина не може бути впевнена, що завтра щось не трапиться.

Державне замовлення було б хорошою поміччю. Будівництво — локомотив економіки, дозволяє розвивати всі виробничі галузі. Але замовлень від держави фактично немає, фінансування слабке. Про причини годі говорити — вони очевидні.

Хто контролює якість новобудов?

— Торік ухвалили законопроект, і вся відповідальність лежить на забудовникові та проектній організації. Думаю, це правильно. З того, що раніше приходили багато перевіряльників і кожен казав, як правильно, як ні — хорошого мало. Звісно, вони думали, контролюють процес будівництва, та насправді створювали головний біль.

Людям, перш ніж купувати житло, раджу зібрати інформацію про забудовника. Якщо відгуки хороші, репутація не заплямована — проблем не бачу. Головне —розібратися у порядку придбання помешкання, щоб не було випадку, як по вулиці Боровиковського. Люди почали купувати квартири, а забудовник звів тільки перший поверх і зупинив будівництво. Тепер полтавці скаржаться у всі інстанції, а результату ніякого. Тому вибір забудовника — відповідальна справа. Купувати житло у новостворених компаніях взагалі не варто. Сьогодні це надто великі ризики.

Як уникнути і не потрапити на гачок до таких "Еліта-Центрів"?

— Майбутні власники житла можуть створювати ініціативні групи. На етапі будівництва контролюватимуть забудовника і вчасно сигналізуватимуть про збій у зведенні помешкання, якісь проблеми. Коли починаєш будувати, береш на себе відповідальність перед людьми і собою, що зможеш якісно та вчасно завершити свою роботу. Тут важлива довіра банків до забудовника, твоя репутація, кредитна історія — все впливає на ситуацію.

Краще купувати житло в новобудовах чи на вторинному ринку нерухомості?

— Новий будинок — це завжди новий будинок. Квартири у новобудовах зводять використовуючи нові технології і якісні матеріали. Вони мають поліпшене планування, просторі сходові майданчики, підземний паркінг, теплозберігаючі фасади, металопластикові вікна. Ще одна перевага — мідна проводка — більше не треба вибирати між пральною машиною і посудомийною. Можна вмикати будь-яку сучасну техніку. Квартири у новобудовах значно тепліші. В них вища шумоізоляція. Кожен, хто купує помешкання в новому будинку, отримує перелік, які роботи виконуватимуться, з яких матеріалів. Якщо у покупця є якісь побажання, їх можна відразу вирішити. Якщо мікрорайон сформований і людина хоче жити саме там, хай купує на вторинному ринку.

У суспільстві поступово набирає ваги професія будівельника. Чи вона затребувана, які спеціальності?

— Знайти професійних будівельників складно. Училищ, технікумів, що раніше готували каменярів, зварювальників, бетонувальників, столярів і теслів, усе менше. Професійний працівник дійсно отримує гідну заробітну плату, а ледар на будівництві залишається ні з чим. Мені для будівництва однопід'їздної "свічки" на 16 поверхів достатньо 30 людей. Своїх працівників ціную за професіоналізм, витримку, чесність. Майже всіх знаю в обличчя. За випивку виганяю без пояснень. І слів у кілька поверхів не терплю.

Ви досвідчений і вправний керівник, людина, яку знають та поважають на Полтавщині. Яку маєте громадянську позицію?

— Мабуть, усе в нашому житті відбувається волею випадку. Так познайомився з керівниками обласного осередку Комуністичної партії. Мені імпонує їхня порядність, чесність. Мають на меті соціальні завдання, відродження економіки. Я не люблю популізму, лише конкретні дії. Від Комуністичної партії висунутий у народні депутати по мажоритарному округу номер 148. Люди вже навчені, якщо їм дають зараз пайок з продуктами, потім повернуть сторицею. За мене говоритимуть мої справи.

"Своїми мозолями і потом створив компанію"

— Після інституту поїхав улітку на "шабашку" — у селі Радивонівка Великобагачанського району клуб будували. Взяли каменярем. Працювали з шостої ранку до восьмої вечора без вихідних. Першу зарплату отримав — тисяча рублів за місяць. То була велика сума. Зрозумів, гроші можна заробляти руками. Якщо шукаєш причину, мовляв, не беруть, не виходить — шукай її в собі, — каже Ігор Сірик. — Потім став майстром, прорабом. Отак поступово своїми мозолями і потом створив компанію.

"Будінвест СМ" — одна з найбільших будівельних компаній області. Щороку вводять в експлуатацію нові багатоповерхівки. Вже реалізували понад 30,4 тис. кв. м житла. Збудували дитячу поліклініку в авіамістечку.

— Кожен будинок — моя гордість. Має свою історію і долю, мені як рідний, — продовжує Ігор Володимирович. — У фундамент закладаємо монети — на удачу. Років п'ять поспіль Новий рік зустрічаємо ледь не на будівництві — заливаємо фундамент чи здаємо будинок в експлуатацію. Торік на вулиці Станіславського, 6 вводили. Це вже, мабуть, традиція. Дім своєї мрії я ще не збудував. Хочеться високий, з красивою архітектурою і скляними арками. Такий, щоб аж дух перехоплювало.

Ігор Сірик живе у власному будинку у мікрорайоні Половки. Його спроектував і звів сам.

— Уже 12 років захоплююся дайвінгом, — говорить. — Найглибше пірнав на 62 метри. Якось плавав на глибині з великою кількістю акул. Вони не страшні, але коли близько підпливають, холодок по спині все-таки пробігає. Люблю не просто розглядати краєвиди підводного світу, а душею відчувати невагомість, силу і безкінечність морської стихії.

 

Зараз ви читаєте новину «Ігор Сірик: "Будівництво — локомотив економіки, дозволяє розвивати всі виробничі галузі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути