понеділок, 29 вересня 2008 19:33

Голову райдержадміністрації третій місяць не можуть звільнити

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Заступник голови Новосанжарської райради Борис Федоренко: ”Микола Долина три місяці не забирає трудову книжку. За цей час йому нараховують зарплату. Вже накапало приблизно 30 тисяч гривень”
Заступник голови Новосанжарської райради Борис Федоренко: ”Микола Долина три місяці не забирає трудову книжку. За цей час йому нараховують зарплату. Вже накапало приблизно 30 тисяч гривень”

30 травня цього року президент України Віктор Ющенко прийняв відставку голови Новосанжарської райдержадміністрації Миколи Долини, 52 роки. Долина не погоджується з рішенням президента. Вважає, його звільнили незаконно. Подав до суду. Колишньому керівникові райдержадміністрації депутати райради тричі висловлювали недовіру. Заступник голови Новосанжарської райради 38-річний Борис Федоренко каже, аби судитися з Долиною, районна рада була змушена найняти адвоката.

Чому після двох недовір Долина продовжував працювати?

— У нього була підтримка в області. Ми чекали на реакцію президента, надіслали йому матеріали сесії. Але з секретаріату повідомили, що вони їх не отримали. Відправили копію, але відповіді не було. Лише після третьої недовіри торік у жовтні президент прийняв відставку.

Як себе повів Микола Долина?

— Депутати сміялися, коли він на сесії заявив, що, незважаючи на рішення президента, залишається головою адміністрації, але без права ставити підпис та печатку.

Колишній голова каже, суперечка виникла, бо районна влада хотіла на власний розсуд розпоряджатися бюджетними грошима.

— Хтось повинен був його контролювати. До прикладу, в обхід депутатів на ремонт райлікарні виділив майже мільйон гривень. Грошима розпоряджалися він та головний лікар. Сам визначив фірми-підрядники. Практично всі рішення райради адміністрація ігнорувала.

Губернатор Валерій Асадчев не погоджувався зі звільненням Миколи Долини.

— У нас думки розійшлися. Він знав його роботу лише з хорошого боку. Асадчев казав, що зняти Долину не має права. Але якщо таким буде рішення президента — погодиться. Його підлеглі недосконало володіли ситуацією в районі.

Це правда, що Долина не писав заяви на звільнення?

— Він на сесії сказав, що президент помилився. Але в Конституції написано, що президент приймає відставку. Заява для цього не потрібна. Із 30 травня він три місяці не забирає трудову книжку. За цей час йому нараховують зарплату. Вже накапало приблизно 30 тисяч гривень.

Депутати райради дійсно виділили на судові витрати 100 тисяч гривень?

— Це неправда, що ми боїмося програти суд і для цього виділили такі гроші. Є спеціальна стаття витрат — на юридичні послуги. Ми лише заклали на ці послуги таку суму. Грошей не виділяли. Ми бюджетна організація. Якщо  викликають до суду — змушені передбачити гроші на судові витрати.

Хто нині виконує обов"язки голови райдержадміністрації?

— Заступник голови Віктор Куць. Із ним вдалося налагодити співпрацю. Але належно працювати Долина не дає. Приїжджає в райраду, каже, що він не звільнений. Що підкеровує районом.


Правда, що голова райради Юрій Лебедин на роботі не з"являється та відмовився від зарплатні?

— Він ще в молодості заробив капітал власним розумом. Його відкати, заробляння лівих коштів не цікавить. Перераховує зарплату на соціальні потреби району. Так робили мер Києва Черновецький, колишній мер столиці Омельченко. Те, що Лебедин не живе в Нових Санжарах, — правда. Але всі сесії, прийоми громадян він проводить за графіком. Багато їздить, шукає інвесторів, домовляється з підприємствами.

Чи може повернутися Долина в адміністрацію?

— Долину не відірвеш від стільця. Якщо його призначити заступником — голова адміністрації буде технічним керівником. Він знову перетягне повноваження на себе.

Зараз ви читаєте новину «Голову райдержадміністрації третій місяць не можуть звільнити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути