Ексклюзиви
вівторок, 14 червня 2011 05:45

Дороги засипають вапном

Автор: фото: Ольга ПАЛІЙ
  Марія Бістянець із села Піски на Лохвиччині скаржиться, що на шлях біля двору насипали вапна
Марія Бістянець із села Піски на Лохвиччині скаржиться, що на шлях біля двору насипали вапна

У селі Піски на Лохвиччині 24 травня приїхали самоскиди та за день залили дорогу білуватою рідиною. Згодом селяни з'ясували — це відходи виробництва вапна.

— Спочатку зраділи, коли побачили, що ремонтують дорогу, — каже місцева 72-річна Марія Бістянець. — Як придивилися, злякалися. Що ж буде, як воно висохне? Вапняна пилюка піде на городи і двори.

Відходи взяли на заводі "Райз-цукор" у сусідньому місті Червонозаводське, де вапно використовують для відбілювання цукру. Вони містять недопалений вапняк, гашене і негашене вапно, яке продовжувало гаситися.

Жителі вул. Довбенка одразу поскаржилися районній владі, екологам, санепідемстанції. Лохвицька районна СЕС оштрафувала на 150 грн сільського голову 51-річного Григорія Пройдака. Також — заступника директора цукрового заводу, який знав, для чого дає відходи.

— Хоча нічого шкідливого для здоров'я там немає, санітарного висновку на використання решток вапняного виробництва не давали, — розказує головний лікар санепідемстанції Валентина Дашковська. — Може, з часом їх можна буде використовувати для ремонту доріг, але не на поверхні. Малим штрафом обійшлися, бо сільський голова сподівався відремонтувати дорогу, просто не подумав про наслідки.

— Я хотів зробити добру справу, — пояснює Пройдак. — Думав, вапняк буде як щебінь, зарівняємо дорогу. Тепер згребемо вапняк. Одразу засиплемо шлях гранітним відсівом.

За тиждень відходи прибрали грейдером і вивезли з вулиці, ями засипали піском.

Восени "Райз-цукор" засипав такими ж відходами дорогу біля елеватора в Червонозаводському по вул. Технічній. Вона розбита важкою технікою цього підприємства.

— Коли сухо, вапняна пилюка кругом, — говорить Олена Грицай, жителька Технічної. — Білизну висушити не можна, дихати нічим.

До СЕС червонозаводчани не зверталися. Запросили міського голову Віталія Сидоренка. Той попрохав працівників цукрозаводу засипати вапняні відходи щебенем, але замість щебеню насипали знову шматки вапняку. Тепер прислана міськрадою машина щодня поливає дорогу, але в спеку вода швидко висихає і пил здіймається в повітря.

Вапняні відходи використовували також для засипання ям на мості через річку Артополот між Червонозаводським і селом Токарі та для лагодження інших шляхів.

Такий ремонт вимушений, кажуть у райавтодорі. Грошей на нормальний бракує.

Зараз ви читаєте новину «Дороги засипають вапном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути