понеділок, 30 травня 2011 01:00

До 80 полтавців щотижня хворіють на вітрянку

Автор: фото: Сергій РИБАЛКО
  Юлія Шишка тримає на руках сина Єгора. Нещодавно хлопчик перехворів на вітрянку. Хвороба минала дуже тяжко
Юлія Шишка тримає на руках сина Єгора. Нещодавно хлопчик перехворів на вітрянку. Хвороба минала дуже тяжко

11-місячний Єгор Шишка з Полтави перехворів на вітрянку. Хворобу додому принесла двоюрідна сестра. Дівчинка заразилася в дитячому садку.

27-річна Юлія стоїть біля під'їзду й колихає сина на руках. Той смокче соску. На обличчі й руках сліди від прищів.

— Спочатку в Єгора піднялася температура до 38 градусів, — згадує мати. — Трималася майже п'ять діб на позначці 39 і вище. Викликали "швидку". Нас поклали в інфекційне відділення першої дитячої міської лікарні. Кололи антибіотики, противірусні препарати, давали ліки від горла та для шлунка. Прищики були навіть у роті, закисали очі. Через п'ять днів я залишила розписку і забрала дитину додому доліковувати, бо у відділенні умови не найкращі, навіть молочної кухні не було.

Щотижня в Полтаві фіксують 70–80 випадків зараження вітрянкою. Медики кажуть, цифра може бути більша або менша. З-поміж хворих троє-п'ятеро дорослих, решта діти. Карантин у місті не оголошують, бо епідемічний поріг низький.

— Подібне масове захворювання на вітрянку спостерігаємо практично щороку, — розповідає полтавський педіатр Лариса Шовкопляс, 54 роки. — Просто зараз хвороба поширилася швидше, ніж завжди, бо діти слабіші.

У міській санепідемстанції кажуть, на цю недугу може захворіти практично будь-хто. Це некерована інфекція.

— Спалахи вітрянки фіксуємо кожні три-чотири роки, — говорить завідувач епідвідділу Полтавської міської санепідемстанції 56-річна Марія Катеринчук. — Загалом пік — із листопада по квітень.

Вірус має дві форми: легку, яка може минути непомітно, й тяжку, що призводить до ускладнень. Усе залежить від імунітету хворого. Інфекція поширюється швидко. Особливо у місцях скупчення людей.

— Якщо в приміщенні є хвора людина, то заразяться всі, хто поряд і хто буде в сусідніх кімнатах. Це небезпечно в дитячих колективах. Або, наприклад, якщо в батьків, які не хворіли на вітрянку, занедужає дитина, то захворіють і вони, — пояснює Лідія Войтенко, 58 років, головний лікар Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні. — Потрібно, щоби цю хворобу перенесли в дитинстві. Тоді вона проходить майже без ускладнень.

Медик каже, вітрянка має кілька етапів. Спочатку без симптомів. Вони з'являються згодом у вигляді втоми або млявості. Висипу ще немає, але дитина може заразити інших. Наступний етап — поява висипу. Спочатку це маленькі плями. Потім папули, схожі на прищики. Якщо їх чухати, можуть залишитися рубці.  Інколи після хвороби вірус може зостатися в організмі дитини і проявитись як оперезуючий лишай.

Найлегше переносять хворобу діти віком 5–10 років. У середньому хворіють тиждень. У цей період їх не можна купати, а місця висипу треба постійно змащувати зеленкою, синькою або содою. Лікар може прописати антибіотики чи жарознижувальне.

Якщо вітрянка минає з ускладненнями, хворих кладуть до стаціонару. Цьогоріч в обласній лікарні побувало 10 осіб. Усіх тримали в окремих палатах, нікого туди не допускали. Два тижні тому виписали двох студенток з аграрної та медичної академій. У них вітрянка спричинила інтоксикацію та гнійний дерматит. Лікарі кажуть, найнебезпечніша ця недуга для вагітних. Може призвести до деформації або смерті плода. Нещодавно жінка народила хвору на вітрянку дитину. Обох урятували.

— Правильно — лікуватися вдома, — продовжує медик. — Дитину до лікарні не треба тягти, бо за нею вірусний шлейф лишається. Може заразити людей у транспорті, на вулиці, у приміщеннях. Достатньо викликати терапевта.

В Україні вакцина проти вітрянки запатентована, але вона не входить до переліку обов'язкових щеплень, є рекомендованою. Коштує близько 200 грн. В аптеках Полтави її немає. Батьки власним коштом можуть замовити вакцину через аптечну мережу.

Зараз ви читаєте новину «До 80 полтавців щотижня хворіють на вітрянку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути