неділя, 05 червня 2011 01:30

"Для виграшу квартири треба купувати п'ять лотерейних квитків щотижня"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Полтавець В'ячеслав Даценко, 39 років, купив трикімнатну квартиру за $60 тис. Для цього в банку взяв кредит.

— Молодій родині придбати житло складно. Чотири роки тому я, дружина і двоє дітей жили в однокімнатній квартирі. Почав шукати більше помешкання. Через знайомих знайшов гарне житло. Та воно було дорогим, того однокімнатну продали і взяли в банку "Аваль" кредит на 20 років під 15 відсотків річних. Я працюю у сфері спорту. Отримую близько 3 тисяч гривень. Уся сума йде на погашення кредиту. Живемо в економ-режимі. Зараз нікому не радив би купувати житло. Кредит при теперішніх зарплатах — удавка.

Через кризу фінустанови підняли відсоткові ставки по кредитах до 23% річних, термін кредиту зменшили до 7–10 років. Аби узяти кредит, потрібно сплатити 30% вартості квартири. Тому економісти радять брати тільки невеликі кредити.

— Чим доступніші будуть кредити, тим дорожче буде житло, — говорить 36-річний Ігор Лебедик, доцент кафедри менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського університету економіки і торгівлі. — Зараз час купувати нерухомість. Якщо не вистачає грошей, варто брати кредити на 5–10 тисяч доларів. Але основну суму потрібно мати свою. Щоб заробити на квартиру, однієї роботи мало. Людина має бути конкурентноздатною, спробувати знайти підробіток.

Молодим сім'ям або людям, які стоять у черзі на помешкання, можна придбати квартиру через оформлення молодіжного кредиту. Для цього слід звернутися у Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву.

— Щоб отримати такий кредит, треба відповідати кільком параметрам, — говорить 39-річна Олена Алєксєєва, директор фонду. — Зарплата до 3,5 тисяч гривень, не більше як 35 років. Кредит даємо після того, як покупець заплатить 6 відсотків вартості. Даєм на термін до 30 років під 3 відсотки річних. Сьогодні у Полтаві на обліку стоять 200 людей. Черга розписана на 10–15 років.

Квартири в розстрочку зараз не продають.

— Раніше таке було, але тепер люди не довіряють одне одному, — каже 40-річна Наталія з агентства "Полтавська нерухомість". — Ніякий власник не оформлюватиме документи на житло, якщо йому зразу не заплатять всю суму. Де гарантія, що ті гроші йому повернуть. Навіть якщо все оформлять на папері в присутності нотаріуса, то це все одно нічого не значить. Усі бумажки можна оскаржити в суді.

Виграти в лотерею реальніше, ніж виплатити кредит на квартиру. У цьому впевнений продавець лотерейних квитків Євген Шаповал, 57 років.

— У мене є кілька клієнтів, які беруть білети "Хто там", доки не знайдуть під напиленням телевізор. Для виграшу квартири треба рік купувати п'ять лотерейних квитків щотижня. У мене двічі таким способом квартиру отримали. Й один раз 500 тисяч гривень виграли.

Кімната в гуртожитку коштує від $10 тис.

— Купувати кімнати в гуртожитку потрібно обережно, — говорить 43-річна Інна Маляренко, начальник відділу обліку, розподілу та приватизації житла Полтавської мерії. — Слід дивитися, чи має продавець на неї ордер і чи приватизував цю жилплощу.

Щоб отримати квартиру, можна також доглянути стару людину за право спадщини.

— У мене знайомі стали для пенсіонерів як онуки, — говорить 26-річна полтавка Зоя. — Після їх смерті одержали гарні квартири. Але тут є подвох. Якщо укласти усний договір, то можна звихнутися, виконуючи примхи вредних стареньких, або остатися з носом, єслі заявляться сердолюблячі родичі. Також можна потрапити до підставних осіб, які вивозять молодих дівчат за кордон у рабство. У мене друг Сергій на таке попався. Подзвонив доглянути старого, зустрілися, а йому співпрацю запропонували. Він дівчат, вони частину прибутку. Мені, як в газеті об'яву про догляд дала, почав якийсь мужик по 20 разів на день дзвонити.

Потрібно мати при собі перевіреного, надійного адвоката, який усе пояснить і правильно складе документи. У них варто вказати всі умови отримання житла, а на першу зустріч іти з крєпкім мужчіною. Якщо з пенсіонером все чисто, то найчастіше приходиться у них виконувати хатню роботу та приносити продукти. А якщо людина лежача, то треба її і на горшок посадити, і підмити.

Деякі хати в приміських селах дешевші за міські квартири.

— У мене дача в селі Буланово за 15 кілометрів від Полтави. Купила 20 років тому за 200 рублів, — говорить 65-річна Ніна Миколаївна. — Недавно сусід за 5 тисяч доларів продав будинок. А далі по вулиці ще один за 20 тисяч доларів третій рік свою спихнути не може.

Зараз ви читаєте новину «"Для виграшу квартири треба купувати п'ять лотерейних квитків щотижня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути