четвер, 19 серпня 2010 20:12

"Діти звикли лежати під комп"ютерами, от і ростуть з хворобами"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  16 серпня під дверима кабінету офтальмолога в обласній дитячій поліклініці сидять полтавці Ольга Кацюба з онуком Всеволодом. Проходять обов’язкову для школярів медкомісію. У черзі до 40 людей
16 серпня під дверима кабінету офтальмолога в обласній дитячій поліклініці сидять полтавці Ольга Кацюба з онуком Всеволодом. Проходять обов’язкову для школярів медкомісію. У черзі до 40 людей

80–85% школярів області пройшли обов"язковий медогляд. Уперше його проводять улітку в поліклініках. У більшості районів склали спеціальні графіки. Але не всі з"явилися у визначений час. Наприкінці літа медики прогнозують ажіотаж і великі черги до своїх кабінетів.

— Сьогодні другий день як проходимо медогляд, а були тільки в половини лікарів. О сьомій ранку лікарня забита — народу, як у вулику. Ледь вистояла, щоб взяти направлення. Добре, що у відпустці. Діти обоє працюють, їм немає коли в чергах висиджуватися. Вчора одна бабуся стояла з онуком, сьогодні я. Тільки мучимося самі і дитину мучимо, — розповідає Ольга Кацюба. У понеділок уранці вона з онуком 10-річним Всеволодом сидять на лавці під кабінетом офтальмолога обласної дитячої поліклініки у Полтаві. У черзі під дверима близько 40 жінок з дітьми. — Дві години під дверима, а черга не рухається.

До кабінету без запрошення заходить молода жінка з дівчиною. Всеволод просить у бабусі:

— Пішли і ми так, без черги.

— Нє, у нас совість є.

На аналіз крові в обласній лікарні розписана черга до середини вересня. Батьки школярів звертаються до приватних клінік.

— Не може лікар при такому навантаженні нормально оглянути дитину. Для чого тоді витрачати час і нерви, якщо можна домовитися із завідуючою будь-якої поліклініки. За гроші вона сама пробіжиться по кабінетах, — каже полтавка Євгенія, 34 роки, просить не називати прізвище. — Якщо син матиме проблеми зі здоров"ям, тоді підемо до лікаря.


Медики стверджують — стан здоров"я школярів Полтавщини погіршився. Помолодшали хвороби серцево-судинної, опорно-рухової, ендокринної систем.

Більшість повернулися з морів хворими. Інфекцію дістали через брудну воду

— Десятками років проводили медичні огляди у школах, знаходили відхилення і повідомляли через учителів батькам. Але не всі цікавилися цим і зверталися до фахівців. То тепер лікар відразу каже рідним, на що слід звернути увагу, — розповідає 62-річна Алла Стасюк, дитячий терапевт Карлівського району. — До основної групи на уроки фізкультури допускаємо лише 30–35 відсотків учнів. Решті навантаження давати не можна. Діти слабкі, бо не займаються спортом, неправильно харчуються. Якось запитую 10-річного хлопця, чим він снідав, то відповідає: "Каву пив". А мама зробила квадратні очі, ніби вперше це почула. Каву, фаст-фуди, чіпси і газовані напої підліткам вживати не можна.

Фізична слабкість негативно впливає на імунітет школяра, провокує розвиток хронічних хвороб і порушення осанки.

— Десь тільки засоплив, зачхав, то матері біжать за довідками, аби звільнили дитину від фізкультури. Думають, роблять як краще, а насправді від того тільки гірше, — говорить Любов Коломієць, заступник головного лікаря Кобеляцької райлікарні. — Із малими дітьми клопоту менше. Зі старшими більше скандалів. Матері 14-річних відправляють підлітків на медкомісію самих. Кажуть, вони дорослі, чого нам ходити слідом. А лікарі не можуть видати документ без батьків.

Медики відзначають, цього року ідуть до школи з ослабленим імунітетом:

— Більшість повернулися з морів хворими. Інфекцію дістали через брудну воду, — розповідає лікар із Кременчука Катерина Григорівна. Прізвище не називає. — Діти звикли лежати під комп"ютерами, от і ростуть з хронічними хворобами. Як нічого не зміниться, матимемо хвору націю. І медоглядом тут не допоможеш.

Зараз ви читаєте новину «"Діти звикли лежати під комп"ютерами, от і ростуть з хворобами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути