четвер, 24 березня 2011 16:49

Дешевими овочами торгують щосуботи

Ціни на крупи останніми тижнями зросли у півтора-два рази. Пшоно тепер коштує 10–13 грн/кг, вівсяні пластівці — 15 грн за пачку або 10–11 грн/кг, гречка тримається на рівні 20 грн. На місцевих оптових базах кажуть, цукор теж починає дорожчати в закупці.

— Ми інтегровані у світову економіку. Ситуація віддзеркалює економічні негаразди, які відбуваються скрізь — на Близькому Сході, в Японії, — пояснює Михайло Бугрій, 55 років, начальник обласного управління з питань розвитку споживчого ринку. — З сировиною проблем немає, але на ціни негативно впливає здорожчання палива й енергоносіїв. За місяць цукор поступово подорожчає на 10–20 відсотків, це сезонне явище. Хоча тут буде простіше впливати на ціни — маємо запаси, і націнка на нього регулюється — до 15 відсотків.

Ціну на пшоно нагнали росіяни. Про це говорить 37-річний Олександр Ясинський, комерційний директор товариства "Терра" у Первомайському на Харківщині. Підприємство переробляє сільгоспсировину. Звідти частину продуктів везуть на Полтавщину.

— У них був неврожай, а пшоняна каша — національна страва. Фурами від нас вивозять. Коли пропонують 4 тисячі за тонну проса, звісно, сільгоспвиробники продадуть їм, а не нам за 3, — каже. — У нас, як завжди, нічого не планують. Насіяли соняшника — ціна впала. На наступний рік ніхто не посіяв — ціна зросла. І так з року в рік.

Китайської гречки на Полтавщині ще немає.

— Своя січка по 13 гривень лежить у мережі магазинів "Рідне село" — у Полтаві на Подолі, Центральному ринку, ринку Станіславський та на Половках, — продовжує Михайло Бугрій. — Дехто каже: "А я хочу жарену". Відповідаю, що її насправді ніхто не смажив. Підсушили трохи, обробили спеціальним розчином, як і рибу копчену. Хто буде газ витрачати на смаження? Дітям і хворим її не можна давати. Зелену гречку можна самому підсушити в духовці. Щосуботи проводимо в Полтаві й Кременчуці ярмарки. Минулої суботи картоплю з Котельви й Великої Багачки продавали по 3,5 гривні. У цю суботу теж плануємо.

Зараз ви читаєте новину «Дешевими овочами торгують щосуботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути