понеділок, 19 березня 2012 07:00

Чверть сиріт залишаються в інтернатах

На Полтавщині 2632 неповнолітніх мають статус дитини-сироти чи позбавленої батьківського піклування. Створили 23 будинки сімейного типу. Два — торік. Там виховують 334 дітей. У 11 районах області таких будинків немає. Чверть сиріт залишаються в інтернатах, розповідає Інна Конончук, начальник обласної служби у справах дітей.

— Створити будинок сімейного типу може подружжя чи окрема особа. Звертаються до центрів соціальних служб, що є в кожному районі. Обов'язково проходять навчання. На виховання беруть від п'ятьох до десятьох дітей. Попередньо узгоджують, сиріт якого віку готові прийняти. Оформлення документів і влаштування у сім'ю забирає близько тижня. Батьки мають право підтримувати контакти з родичами дітей, звісно, якщо таке спілкування позитивне.

Які вимоги до батьків?

— Це повнолітні, працездатні особи. Освіта не має значення. Якщо серйозно хворіють і самі потребують стороннього догляду — таким дітей не дадуть. Це стосується раніше засуджених, якщо перебували на лікуванні у психдиспансері, зловживають алкоголем. Тих, кого раніше позбавили батьківських прав. Дитина вже мала ризики по життю. Перевіряємо всі умови, аби таке не повторилося і сирота потрапила у справді хорошу родину.

Скільки дітей одночасно можна взяти?

— У будинок сімейного типу хоч п'ять одразу. Виходимо не лише з інтересів батьків. Буває, дитина відмовляється йти в родину. До її думки дослухаємося.

Яке матеріальне забезпечення?

— На утримання кожної дитини держава виділяє кошти. Батьки отримують за виховання 35 відсотків суми на кожну дитину. Кошти може одержувати один із батьків чи за згодою сума розподіляється між ними порівну. Враховуємо трудовий стаж.

Зараз ви читаєте новину «Чверть сиріт залишаються в інтернатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути