четвер, 05 червня 2008 17:00

Ціни на навчання підняли через інфляцію

 

4 червня абітурієнти склали останній тест основної сесії зовнішнього оцінювання. До кінця червня учасники матимуть на руках усі сертифікати з результатами.

На Полтавщині було 18,5 тис. бажаючих скласти тести. 14 тис. із них — випускники загальноосвітніх шкіл. Понад 100 осіб не потрапили на випробування, тому складатимуть його з 26 червня по 4 липня. Після цього вузи розпочнуть прийом сертифікатів. Без них вступити неможливо. Прийматимуть сертифікати, які мають щонайменше 124 бали за 200-бальною шкалою.

Про наповненість закладів студентами ніхто говорити не береться.

— Сьогодні ще жоден вуз України не може визначитися, скільки випускників до них прийде цього року. Переважно діти набирають 124 прохідних бали, — запевняє начальник обласного Головного управління освіти і науки Володимир Мирошниченко.

В Українській медичній стоматологічній академії в Полтаві зазвичай найпопулярніша стоматологія. Торік на безкоштовне місце був конкурс 1,4 особи й понад дві на платну основу. Цьогоріч академія прийматиме студентів лише за сертифікатами.

— У новому році вартість навчання зросте на три тисячі гривень, — каже заступник відповідального секретаря приймальної комісії академії Іван Нємченко, 46 років.

Навчання в Полтавському педуніверситеті подорожчало до 5 тис. грн.

— Піднімаємо оплату за коефіцієнтом інфляції, — пояснює секретар приймальної комісії вузу Роман Сітарчук, 41 рік.

2007-го найбільший конкурс у педуніверситеті був на фізкультуру — 1–2 особи за контрактом і 6 людей — на бюджет. Традиційно найпопулярніші іноземні мови.

— Усього на англійську й німецьку було 20 бюджетних місць із 130. Заяв на безкоштовні подали 140 вступників. Це сім осіб на місце. З історії та географії — три людини на місце. Цього року на географію буде мало, — припускає Сітарчук. — Усього 35–40 чоловік здали сертифікати по області. У нас є сумніви, що можемо закрити ліцензовані місця. Держзамовлення на географію — 15 місць, платних — 30.

В обласному управлінні освіти цю інформацію спростовують.

— На тест із географії на Полтавщині зареєструвалося 605 осіб. 82 відсотки із них прийшли, — каже головний спеціаліст управління Наталія Барболіна.

У Полтавській державній аграрній академії торік найбільший конкурс був на фінансах — 3–4 особи на місце. На механіків — 2 людей на місце, а на агрономію вступали майже без конкурсу, розповідає секретар приймальної комісії Тетяна Ольшанська, 26 років.

У Полтавському університеті споживчої кооперації України найпопулярнішою серед абітурієнтів 2007-го була готельно-ресторанна справа — 20 осіб на місце.

У Кременчуцькому державному політехнічному університеті найбільш затребуваними були економічні та технічно-гуманітарні спеціальності — до 10 претендентів на місце.

87% випускників шкіл Полтавщини виявили бажання вступити до вищих навчальних закладів, як і торік. 2–4% зорієнтовані на професійно-технічну освіту. Це з"ясували під час опитування базові центри зайнятості в райцентрах.

— Рівень роботи школи завжди оцінювався по тому, скільки випускників пішло у вузи. Така помилкова оцінка сприяла тому, що школа орієнтує дітей на вищу освіту, — каже директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва, 48 років. — Нині є дефіцит працівників робітничих професій, тому наше завдання — переорієнтувати дітей на їх здобуття. Ці професії дають гарантію постійної зайнятості на все життя, стабільне зростання статків і відсутність безробіття.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на навчання підняли через інфляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути