Ексклюзиви
четвер, 03 липня 2008 18:33

Цибулини тюльпанів викопують раз на три роки

Автор: фото з архіву Наталії Валенко
  Наталія Валенко з селища Велика Багачка біля тюльпанів на своїй клумбі навесні цього року. Жінка вирощує до 30 видів квітів
Наталія Валенко з селища Велика Багачка біля тюльпанів на своїй клумбі навесні цього року. Жінка вирощує до 30 видів квітів

На клумбі біля двору 50-річної Наталії Валенко з селища Велика Багачка росте до 15 сортів тюльпанів. У кінці червня жінка викопала цибулинки, щоб посадити восени.

— Так треба робити раз на два-три роки, — пояснює Валенко. — Інакше квіти виснажуються — можуть не зацвітати, не розкриватися, будуть тьмяними і невеликого зросту. Цибулинки тюльпанів розростаються в цілу сім"ю. То я маленькі роздаю, а великі вигортаю лопатою, відчищаю від землі і в бавовняних торбинках розвішую в сараї, щоб сохли.

Там вони висять до середини вересня. Тоді жінка перекопує грядку, удобрює гноєм і знову закопує цибулинки в землю.

— Саджаю їх ріденько на 15 сантиметрів у глибину. Коли починаються перші заморозки у жовтні, накриваю їх листям, у листопаді-грудні, як немає хорошого снігу, — соломою, — веде далі. — Перші тюльпани — Парад — розпускаються на початку квітня. Знімаю з них "покривало", підпушую і один раз підживлюю аміачною селітрою і курячим послідом. Якщо земля волога і йдуть дощі — поливати не треба.

У кінці травня тюльпани відцвітають. Жінка акуратно зрізає коробочку з насінням. До кінця червня всихає стебло. Тоді разом із цибулинкою його викопує.

— Коли цибулинки не викопую, в рядочках між ними саджаю чорнобривці чи матіоли — не пустувати ж місцю, — каже жінка.

Перші тюльпани Валенко посадила у 12 років. Знайома дала їй п"ять цибулин. Коли вийшла заміж і з чоловіком почали будувати власний будинок, одразу взялася саджати.

— Дому ще не було, а тюльпани вже росли, — згадує жінка. — Моя мама дуже любила квіти. То я біля неї й навчилася за ними доглядати.

Нині у її дворі ростуть білі, червоні, рожеві, помаранчеві тюльпани різної форми — піоноподібні Ніцца, Віроза, бахромчаті — Кумміндз, Фабіо, багатоквітковий Тріумф, папугові Априкот і Паррот.

— Коли поряд ростуть тюльпани різних кольорів, їх треба зрізати різними ножицями або щоразу витирати. Бо сік з одної квітки може бризнути на стебло іншої. Тоді соки обох квіток змішуються між собою, і наступного року ті квітки стають тьмяними й плямистими, незрозумілого кольору.

Жінка вирощує до 30 видів квітів. Гіацинти, нарциси і крокуси потребують такого самого догляду, як і тюльпани. У червні-липні їх цибулини теж викопують і зберігають до осені.

— Квіти я не продаю. Для мене вони як діти. Лише роздарюю. На роботі всі знають про мою клумбу. То тільки в колег день народження — зразу до мене по букет, — усміхається Валенко. Вона працює спеціалістом управління Пенсійного фонду у Великобагачанському районі.

Зараз ви читаєте новину «Цибулини тюльпанів викопують раз на три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути