четвер, 29 липня 2010 17:03

Через брак місць п"ятирічок не приймають у дитсадки

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Дарина Кір’ян (ліворуч) та Інна Колісник складають пазли. Дівчата ходять до старшої групи дитсадка №10 ”Веселка” у Миргороді. У дошкільному закладі таких груп дві — на 60 п’ятирічок. ”Веселка” подавала оголошення, щоб батьки приводили на короткотривалі за
Дарина Кір’ян (ліворуч) та Інна Колісник складають пазли. Дівчата ходять до старшої групи дитсадка №10 ”Веселка” у Миргороді. У дошкільному закладі таких груп дві — на 60 п’ятирічок. ”Веселка” подавала оголошення, щоб батьки приводили на короткотривалі за

Із 1 вересня діти 5-річного віку мають обов"язково відвідувати дитячі садки. За останні три роки в Полтаві відкрили 51 групу на 1,2 тис. малюків. Із 1 вересня планують поетапно відкрити ще шість груп. Але цієї кількості недостатньо. У більшості сіл області дошкільних закладів узагалі немає.

Для п"ятирічок відкриватимуть додаткові групи на базі навчально-виховних комплексів або шкіл, говорить начальник обласного управління освіти й науки Володимир Мирошниченко, 54 роки:

— Найбільша недостача місць у дитсадках Полтави, Полтавського району і Лубнах. Батьків нововведення не злякало, бо ще торік 99 відсотків полтавських дітей були охоплені всіма формами підготовки до школи. Додаткові кадри не набиратимемо. Зрештою, закон про загальну середню освіту ніхто не скасовував. Ми зобов"язані всіх дітей 6-річного віку прийняти до першого класу, незалежно від того, ходили вони в садок чи займалися вдома з мамою.

Полтавські дитсадки не готові прийняти п"ятирічок через перевантаження груп.

— Черги як були, так і лишилися, групи формуються на три роки вперед, — розповідає Надія Близнюк, завідувачка дитсадка N6 "Чебурашка" у мікрорайоні Поділ у Полтаві. — Поки що з проханнями взяти в садок п"ятирічну дитину ніхто не звертався. Але для них навіть немає місць.

Черги на три роки вперед

1 вересня у селі Кукобівка Решетилівського району при школі відкриють дитсадок. У районі працюють 14 дитячих садків. Ще п"ять планують відкрити упродовж року.

— Уперше фінансування пішло на дошкільнят у сільські ради, — каже начальник районного відділу освіти Ганна Голуб, 53 роки. — Навіть якщо в селі немає дитсадка, все одно отримають близько 70 тисяч гривень на його відкриття чи купівлю обладнання.

Про фінансування в селах нічого не знають.

— Торік відвоювали відкриття садка, та ледь нашкрябуємо на зарплати вихователям, — говорить Покровський сільський голова Олександр Скрипник із Зіньківського району. — У селі бебі-бум. До садка ходять 16 дітей. Це більше, ніж у всій початковій школі.

Зараз ви читаєте новину «Через брак місць п"ятирічок не приймають у дитсадки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути