понеділок, 05 грудня 2011 07:45

Будинок із химерами збудував скульптор-самоучка

Запитайте в себе — а чи багато я знаю про Україну і своє місто зокрема? Для того, щоб кожен із нас міг краще пізнати батьківщину та поділитися своєю любов'ю до неї, "Київстар" створив масштабний сайт   iloveukraine.com.ua, де українці діляться одне з одним фотографіями красивих, цікавих і незвичних місць країни. Сторінка допомагає розказати про Україну всьому світу. Про пам'ятники з тисячолітньою історією, про дивовижну природу, про незвідані місця. Про країну, яку ми любимо.

Кожен із нас може зареєструватися на інтернет-порталі та показати фотографії визначних місць рідного краю. Це полегшить організацію відпусток і вихідних. Також стане в пригоді іноземним гостям, котрі приїдуть до нас наступного року на чемпіонат Європи з футболу.

У рубриці "Поділися любов'ю до України" ми розповідаємо про незвичні місця Полтавської області.

Найоригінальніші будівлі Полтавщини. До уваги брали як історичні споруди, так і сучасні будівлі.

Будинок полтавського губернського земства. Тепер там краєзнавчий музей. Його звели впродовж 1903–1908 років у стилі українського модерну за проектом архітектора Василя Кричевського. Називають шедевром українського бароко. На фасаді будівлі є герби всіх повітових міст Полтавської губернії початку ХХ ст. Інтер'єр прикрашений рослинними і квітковими орнаментами. На дерев'яних дверях вирізьблене "дерево життя".

Українська хата на даху двоповерхівки. Будівля в Полтаві на вул. Фрунзе. Звів її художник і каменяр Юрій В'ялий. Хатина зроблена за давніми технологіями. Каркас виклали з двох рядів дерев'яних колод, а простір між ними заповнили очеретом. Дах також очеретяний. Вікна і двері виготовили з дуба. На них вирізьблені орнаменти. Господар каже, збудував пам'ятник українській хаті. Усередині обставив старовинними речами.

Будинок із химерами. Хату збудував покійний скульптор-самоучка Віктор Комісаренко в селі Яківці під Полтавою. Стіни прикрасив кам'яними деревами. Поряд виліплена церква з трьома куполами, селянські будинки і воли. Біля металевої хвіртки зліва стоїть цементна фігура кобзаря, справа — гусляра. Ворота прикрашені квітами та жайворонками. На заборі виліплений соняшник із "руками" і "ногами". Фігури розмальовані різними кольорами. Остання робота господаря — троїсті музики. Розміщена під вікнами.

Розкажімо і покажімо одне одному, скільки гарних місць є у нашому краї, поділімося фотографіями, враженнями, відкриймо дивовижну, таємничу і прекрасну Україну. Заходьте на сайт iloveukraine.com.ua, знаходьте цікаві маршрути для себе та даруйте свої відкриття іншим. Поділіться любов'ю до України!

Зараз ви читаєте новину «Будинок із химерами збудував скульптор-самоучка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути