четвер, 29 квітня 2010 18:24

Бочковий квас подорожчає на гривню

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Працівниці заводу ”Світанок” Лариса Мельник (ліворуч) і Тетяна Поспєлова готують бочки для квасу до виїзду в місто
Працівниці заводу ”Світанок” Лариса Мельник (ліворуч) і Тетяна Поспєлова готують бочки для квасу до виїзду в місто

На вулицях Полтави за умови гарної погоди завтра виставлять понад 30 бочок із квасом. У Києві заборонили їх використовувати. Квас у столиці продаватимуть із кегів — металевих ємностей для напоїв. На полтавському підприємстві "Світанок" кажуть, аби замінити бочки з квасом на кеги, потрібні великі затрати.

— Я думаю, усе це через підготовку до Євро-2012. Бочки з квасом надто нагадують Радянський Союз, — говорить начальник квасного цеху "Світанку" Світлана Котєнєва. — Тому з вулиць Києва їх і прибрали. Інших причин у тому не бачу. Але багато людей принципово хочуть купувати квас тільки з бочки.

До початку сезону бочки на підприємстві пофарбували. Квасний цех перевірила санстанція.

— Полтавці можуть не боятися пити квас. З усіх бочок узяли змиви. Перевірили воду, на якій ми варимо квас. Дали дозвіл на роботу цеху, — розповідає фахівець. — За чистотою пильнуємо. Бочки промиваємо водою, пропарюємо, дезінфікуємо спеціальним розчином. Коли заправляємо бочку квасом — відразу пломбуємо. Ніхто не може без мого дозволу зірвати пломбу. На кожній бочці є пакет документів, дозвіл санстанції, санітарний паспорт на ємність, гігієнічне заключення на квас.

Цьогоріч літр квасу коштуватиме 4,5 грн. Торік ціна була на гривню меншою. 200-мілілітровий стакан напою продаватимуть по 1 грн.

— Змушені підняти ціну, бо все дорожчає, — каже Світлана Миколаївна. — Ціна на цукор зросла вдвічі, подорожчали концентрат квасного сусла, вода, газ, електрика.

Набиратимуть до 15 продавців

На виробництві говорять, квас готують за радянською технологією.

— Напій зберігається тільки дві доби, — пояснює начальник цеху. — Це говорить про його натуральність. Жодних добавок немає. Це старий слов"янський квас. Після двох діб починає бродити.

На сезон продажу квасу набиратимуть до 15 продавців.

— Можна звертатися вже зараз на підприємство. Продавці квасу працюватимуть за графіком — тиждень робиш, тиждень удома, — пояснює Світлана Миколаївна. — Торік платили 35 гривень за день. Скільки будемо платити цього року, вирішуємо, але сума буде більшою.

Сезон продажу напою триває з 1 травня до 25 вересня. На "Світанку" закуповують квас підприємці з половини областей України. Подібних заводів, які варять живий квас, в Україні одиниці.

7000 літрів квасу в середньому випивають полтавці щодоби в сезон. На підприємстві "Світанок" за зміну виготовляють 20 тис. л напою. Можуть виготовляти до 40 тис. л. У бочку вміщується від 860 л квасу. Напій у діжці тримає температуру 4 год.

Зараз ви читаєте новину «Бочковий квас подорожчає на гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути