понеділок, 22 жовтня 2012 00:00

"Біографії багатьох мажоритарників більш ніж цікаві"

Автор: фото: Андрій Тітов
  Учасники Руху ”За чесні вибори” розповідають про громадські критерії, які розробили для перевірки кандидатів у депутати. Рух відкритий для приєднання громадських організацій, індивідуальних учасників
Учасники Руху ”За чесні вибори” розповідають про громадські критерії, які розробили для перевірки кандидатів у депутати. Рух відкритий для приєднання громадських організацій, індивідуальних учасників

12 жовтня у Полтаві відбулася прес-конференція всеукраїнського журналістського Руху "За чесні вибори", який досліджує відомості про кандидатів у депутати по мажоритарних округах.

— Всеукраїнський Рух "За чесні вибори" організували небайдужі журналісти. Разом ми з відкритих джерел досліджуємо відомості про кандидатів-мажоритарників та перевіряємо їх за багатьма критеріями. Мета нашої діяльності — викорінити з наступного парламенту такі ганебні явища, як політична корупція, перехід депутатів з однієї фракції в іншу, зрада виборців, — пояснює київська журналістка Юлія Берзіна.

Щоб з'ясувати об'єктивну картину, іноді журналістам доводиться досліджувати особисте життя кандидатів.

— Критикують, що ми дістаємо факти з особистого життя, але ж депутати — публічні люди, і це правило застосовується також до кандидатів, — говорить Берзіна. — Усі, хто хоче стати політиком, мусять бути публічними.

Активісти об'єднання зараз працюють у більшості регіонів України.

— Ми є у 23 областях України, — наголошує журналіст Руху "За чесні вибори" Олександр Анатоленко. — В усіх цих областях наші колеги збирають інформацію по кандидатах-мажоритарниках. Зосередилися саме на одномандатних округах, тому що переважна більшість із кандидатів на них не відомі широкому загалу. І в засобах масової інформації про них мало відомостей. Але насправді біографії багатьох мажоритарників більш ніж цікаві.

Учасники Руху наголошуюють, що окремі мажоритарники йдуть до парламенту представляти інтереси великого олігархічного бізнесу.

— Багато знаємо про людей у списках. Їм присвячено чимало матеріалів. А ось про мажоритарників невідомо майже нічого, — говорить представник Руху "За чесні вибори" Денис Сергєєв. — Однак кандидат-мажоритарник — це знахідка для олігарха, тому що ці кандидати беруть новизною. Їх ніхто не знає, кредит довіри до них набагато більший. Саме на таких ми і концентруємося — на маловідомих, але потенційно небезпечних.

Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу

Рух "За чесні вибори" започаткувала група зацікавлених активістів у жовтні 2011-го, за рік до виборів народних депутатів України. Мета об'єднання — очистити майбутній парламент від недостойних депутатів.

Учасники Руху розробили для кандидатів громадські критерії доброчесності, серед яких:

— незмінність політичної позиції;

— непричетність до корупційних дій;

— відсутність фактів порушень прав і свобод людини;

— відповідність задекларованих доходів реальним витратам та способу життя кандидата;

— моральні якості, чесність і порядність.

Спільно з журналістами та громадськими активістами учасники Руху перевіряють кандидатів у депутати на відповідність цим критеріям.

Ініціатива відкрита для приєднання громадських організацій та індивідуальних учасників. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не братимуть участі у виборах.

 

Зараз ви читаєте новину «"Біографії багатьох мажоритарників більш ніж цікаві"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути